2011-06-23

Trevlig midsommar!3 kommentarer:

 1. Glad midsommar!

  SvaraRadera
 2. Hej Anders, jag är en nykommen läsare på din blog. Dessutom läser jag NWTs ledarsida varje dag. Bördig från Värmland men boendes i Göteborg så söker jag konservativa ledarsidor och läser dem alltid.

  Du har gjort ett förträffligt arbete med dina ledare i NWT. Men jag måste undra över ett av dina inlägg, 2011-06-13 "Dags att lägga ner landstingen". Öppningsmeningen stör mig mycket: "Att garantera medborgarna en bra sjukvård är en av det offentligas mest centrala uppgifter."

  Statens uppgift är att skydda medborgarna emot inre och yttre fiender. Staten skall driva ett domstolsväsende, samt se till att det finns polis och militär. Detta är vad staten har att göra. Inte att "garantera medborgarna en bra sjukvård". Detta är en absurd tanke och gör vuxna människor beroende av staten. En stor majoritet av svenskar kan se till att de har bra sjukförsäkringar. Vi vill inte att staten skall gå in och ta ansvar för detta. Det gör vi bättre själva.

  SvaraRadera
 3. Till Anonym: Tack för de vänliga orden! :-) Tyvärr är utrymmet i ledare alltid ytterst begränsat och man måste därför komprimera, ibland bortom det rimliga. Och detta var ett typiskt sådant fall. Givetvis är militär och polis det allra viktigaste, medan om sjukvård överhuvudtaget skall vara en offentlig angelägenhet eller inte är en mycket viktig principiell fråga. I USA anser jag t ex ICKE att det bör vara en nationell/federal fråga (läs: Obamacare). Att vara konservativ innebär dock också att alltid utgå ifrån realiteter och i Sverige är den politiskt-kulturella diskursen sedan länge helt annorlunda och sjukvården en av det offentligas största uppgifter. Och så länge det offentliga har ansvaret för vården måste vi försöka se till att den fungerar så bra som möjligt; därmed mitt krav på en allmän obligatorisk sjukvårdsförsäkring och fritt läkarval istället för landstingssystemet. På sikt vill jag dock överföra mer och mer av detta ansvar på medborgarna, men det är en så enormt stor förändring att en ny kultur först måste utvecklas och mogna över tid. Jag tror också att fria läkarval etc är ett första stort steg i rätt riktning, för precis som skolpengssystemet skulle det i praktiken överföra makt från politiker till människor och därmed på sikt öka stödet från att en dag helt avpolitisera sjukvården.

  SvaraRadera