2011-07-23

Bortom beskrivning

Bomb- och massmordskjutningen i Norge trotsar all beskrivning. Upp emot hundra oskyldiga har fått sätta livet till bara för en totalt galen människa - en nationalsocialist* av något slag om jag fattar rapporteringen rätt - inte gillade... Ja, vadå? Man blir så trött att man bara vill stänga av. Tyvärr är detta inte möjligt och mina tankar går både till Norge som nation och det norska folket. Jag växte upp på norska gränsen och uppskattar dem oerhört. Det enda man kan hoppas är därför att skuldfrågan nu snabbt kan klarläggas, så att den mentala sorg- och läkningsprocessen kan starta. Vila i frid!

Följ nyhetsbevakningen via SvD, DN, EXP och NRK. Hos de senare kan man också skicka in kondoleanser.

Tillägg: Det finns andra uppgifter om gärningsmannen än att han skulle vara nazist, bland annat att han skulle kallat sig konservativ israelvän och är frimurare. I vilket fall så är karl uppenbart skvatt och totalt galen..!

Tillägg II: Norges statsminister Jens Stoltenberg har idag visat sig statsmannamässig och axlat det fruktansvärda ansvar som fallit på honom på ett sätt som är värld all respekt. Han har bland annat enligt denna nyhetsartikel sagt, angående skottlösningen på Arbeiderpartiets ungdomsläger, att "Det här handlar inte bara om AUF, det handlar om alla ungas rätt att vara politiskt aktiva". All heder!

Tillägg III: Dick Erixon skriver klarsynt om det inträffade på DagensPS här!

*) Beskrivs i svensk press reflexmässigt som "högerextrem", men jag låter sådant passera denna dag av respekt för offren.

11 kommentarer:

 1. Detta var inget anfall på Norge. När man tänker efter så inser man att det var ett vansinnesdåd som var helt och hållet riktat mot socialdemokratin i Norge. Masslakten på ön var så vidrig att den får mig att gråta. Han lär ha ropat "kom så ska jag rädda er" för att locka till sig gömda!
  MSM stämplar genast galningen som "högerextremist". Det är inte det som det handlar om det är ren ond galenskap.

  SvaraRadera
 2. Till Anonym: Exakt! Och jag tror att folk förstår detta, vad nu än vissa galningar inom media kommer att försöka spinna av det...

  /AE

  SvaraRadera
 3. Visst är detta bedrövligt !
  Var får dessa sjuka men ändå på nåt sätt intelligenta människor sin kraft ifrån?

  Vi behöver ju i sådana här sammanhang inte
  spekulera om det var extrem vänster eller höger
  som låg bakom eller inspirerade, så snälla sluta
  med tillägg och stjärnor för att försvara det ena eller andra.
  Denna människa har ju inte som i vissa fall andra kan ha ett hämndmotiv eller annat liknande motiv att relatera till.
  Han är ju enbart hatisk och "avundsjuk" på andra människor. Hur det sedan kan leda till sånt här är ofattbart.

  Vi kan ha totalt olika åsikter om mycket och vräka ur oss tuffa kommentarer, ibland på gränsen. Det är demokrati.
  Jag vet att jag kan va sån, men därifrån till
  sånt här??????????????????????????

  Till sist undrar jag hur f-n kan någon få köpa
  6 ton konstgödning utan misstanke om man vet att det kan användas för sådant här!!??

  SvaraRadera
 4. Denna man var skvatt galen och beräknande. Han hade ingen politisk hemvist liksom inte Loughner och Oklahomabombaren hade heller. Men ändå söker vänstern och MSM att klistra fast allehanda tillmälen såsom att han skulle vara högerextrem.

  SvaraRadera
 5. Ja och det var ju det han var !

  Men som sagt, jag bryr mej vid ett sånt här tillfälle var hans sjuka sympatier finns.

  SvaraRadera
 6. Till Anonym (11:59): Vad gärningsmannen hade för sympatier upplever jag som helt ointressant. Han var uppenbart så störd att han skulel kunna ha handlat likadant å vilken grupps eller frågas vägnar som helst. Den här råkade vara en förvirrad toknationalist; han kunde lika gärna har varit rabiat kommunist, nykterist, eller något annat. Han var galen och ansåg hans dåd skulle förändra verkligheten i "rätt" riktning. Livsfarlig övertygelse, vilken den underliggande frågan än är.

  /AE

  SvaraRadera
 7. Vi är överens A/E

  SvaraRadera
 8. Asså...För mig verkar det som att hans mål var att få plats att uttrycka sina övertygelser. Att han upplevde det som att hans övertygelser inte fick plats i den offentliga "öppna demokratin". Att ingen ville höra på han och andra, utan att bara kasta deras åsikter bort på sophögen, just för att de ju är "höger-extrema".

  Då tror jag man bommar om man tror att han var emot ett öppet samhälle. Det var ju det han anklagade "marxisterna" (hans ord) för att vara, och ville göra denna horribla ogärning till ett medel för att nån skulle höra på hans åsikter.

  Då blir det också ett paradox att man på den ena sidan vill förhindra ogärningsmannen från att få sin vilja igenom, samtidigt som man vill göra samhället mer öppet och demokratiskt. Det var ju just det han önskade...=S

  Nåja...Vet inte om du eller andra är oeniga, men det var bara mina tankar om detta. Tror det är många som blir vilseförda på olika sätt i dessa dagar.

  Björn

  SvaraRadera
 9. Till Björn: Vad hans mål var är för mig helt ointressant. Visst finns "förbjudna frågor" som det kan kännas frustrerande inte diskuteras ordentligt t o m i öppna samhällen som dagens Norge. Men, då landet är en demokrati med grundlagsfäst yttrandefrihet är våld ALDRIG acceptablet. Karl var sjuk, punkt slut, och bör nu stoppas in i ett hål så djupt att han aldrig mer få se dagens ljus!!

  /AE

  SvaraRadera
 10. Jag är enig med dig (att målet är ointressant och att våld aldrig är acceptabelt), så det är sagt. Menar bara att kommentera medias framställning av detta, som jag tror kommer vilseföra (eller i det minsta förvirra) många. Fast kanske hänger jag upp mig för mycket i det...

  Björn

  SvaraRadera
 11. Till Björn: Ja, vi verkar helt överens här. Och media kommer i armkrok med tokvänstern nu i månader, kanske år, att frossa perverst i det som hänt. I längden kommer dock, som alltid, sanningen att avgå med segern. I detta fall inenbärande att folk inser att det rör sig om en enstaka svårt störd individ och faktumet att dåren råkade kalla sig för konservativ nationalist (eller något annat) är helt ovidkommande.

  /AE

  SvaraRadera