2009-02-12

För en handfull dollar

Barack Obama verkar nu helt ha tappat kontrollen över Kongressens så kallade "tax-and-spend liberals"; till vänster personifierad av förre presidentkandidaten John Kerry. I arbetet med det extremt emotsedda krispaketet, som denna vecka närmar sig ett avgörande, har i alla fall det enda uppenbart ej direkt förkastliga inslaget - en modest inkomstskattereduktion - skalats tillbaka.

Läs här om hur:

Officials estimated it would mean about $13 a week more in people's paychecks this year when withholding tables are adjusted in late spring. Next year, the measure could yield workers about $8 a week.
Världsekonomin skall ergo räddas genom att amerikanerna får en hundring extra i veckan att handla för i år och en styv femtiolapp till under nästa. Tillåt mig tvivla. I synnerhet som resten av den politik som paketet innehåller troligen kommer att innebära kostnadsökningar för de amerikanska hushållen som snabbt vida kommer att överstiga den lilla skattesänkningen...

Tillägg I: Jag gjorde mig i detta inlägg skyldig till ett slarvigt språkbruk. Stora delar av den skattesänkning som åsyftades är i verkligheten ingen skattesänkning utan en form av bidrag. Sänkningen skall nämligen genomföras på federal nivå. Och då många amerikaner inte betalar någon federal inkomstskatt alls kommer dessa istället att få en "skattereduktion" i form av en federal utbetalningsavi. Socialbidrag till nästan alla! med andra ord...

Tillägg II (090214): En preliminär beräkning av stimulanspaketets kostnader för de amerikanska hushållen har nu presenterats. Enligt republikanen John Boehner kommer det att kosta "every family almost $10,000 in added debt." Ergo - även om beräkningen skulle vara kraftigt överdriven kommer hela kalaset att vida överstiga de fjuttiga hundringar i månaden som varje amerikansk familj kommer att tjäna på det!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar