2009-03-20

Bush börjar få rätt

Turistgrupper börjar nu kunna resa till och avnjuta alla de historiska sevärdheter som finns i Irak (SvD 090320, DN 090320). Som gammal student av assyriologi hoppas jag själv en dag kunna få tid och råd att åka dit och skåda den mänskliga civilisationens vagga i form av Sumer, Babylon, etc. Irak har också garanterat en storslagen framtid som turistland.

Den symboliska sidan av händelsen är dock just nu viktigast. Efterspelet till Irakkriget blev ett illa planerat och veritabelt helvete för både irakierna och de hundratusentals amerikanska, brittiska och andra trupper som fick lotsa landet genom åratal av sekteristiskt och religiöst våld. Och ansvaret för detta fiasko faller framförallt på två personer - förre amerikanske försvarsministern Donald Rumsfelt och dito Irakambassadören Bremer, vars valhänta agerande och vägran att ändra taktik kostade tiotusentals människor livet. Så fort de plockades bort började dock läget stabiliseras. Och i dag är det alltså så stabilt, att turister kan resa omkring.

Steg ett av den vision USA:s förre president George W Bush en gång målade upp för Irak - att skapa ett demokratiskt land i den muslimska världen - är alltså på god väg att uppfyllas. Nu ser vi därför också fram emot steg två - att Irak blir ett föredöme i regionen som sporrar folken i angränsande länder att omkullkasta de ruttna regimerna där. Detta kommer garanterat inte att bli lätt och ta lång tid. Ja, om Barack Obama drar bort de amerikanska trupperna från Irak för snabbt kan utvecklingen i hela regionen tvärtom bli värre.

Men nu finns alltså i alla fall möjligheten till en god framtid för Irak (och Mellanöstern). Hade slaskvänsterns militanta fredsivrare fått som de velat hade däremot Saddam Hussein fortfarande tronat i Bagdad, hans barbariska söner fortsatt plåga det irakiska folket och Baathpartiets terrorapparat rullat på som vanligt, med dagliga portioner mord, terror, våldtäkter, utsugning och misshandel. Priset för att bli av med Saddam & C:o blev som sagt högt. Men det vart en gång priset för att få bort Adolf Hitler från makten i Tyskland också.

Och så här efteråt - visst var det värt det!

15 kommentarer:

  1. Lika lite som en enstaka fågel gör en sommar, innebär åtta turister fred.

    Så här ser läget ut i Iraks andra största stad Mosul: http://en.aswataliraq.info/index.php?s=mosul

    Läs o begrunda

    /Hasse

    SvaraRadera
  2. Till Hasse: Jag skrev inte att allt var guld och gröna skogar, utan att vi skall glädja oss över att det blivit bättre och finns hopp för framtiden!

    SvaraRadera
  3. Anders om någon misshandlar dig rejält så vet vi av ren erfarenhet att de flesta återhämtar sig och bygger upp ett nytt liv efter det svåra. Så funkar vi människor. Att då sedan misshandlaren eller hans vänner kommer upp till dig och säger att det är tack vare denna misshandel som gjort att du nu har det bättre än förr är nog bland det vidrigaste som kan hända i anknytning till ett brott.

    Som en våldtäktsman skulle söka upp sitt offer och säga att det är tack vare att jag våldtog dig som du tog dig ur ditt förra liv och idag är jurist för att rädda andra.

    Vidrig analys precis som du gjort här ovan.

    Irakier är som alla andra människor, man reser sig upp efter fall, det ligger i vår natur och är inget något annan kan ta äran för.

    För övrigt så fanns turister och utbytes studenter i Irak innan kriget också. Detta är en fortsättning på något som redan fanns i Irakiska samhället.

    SvaraRadera
  4. Till Nadia: Som jag skrev innebar den under flera år bedrövliga efterhanteringen av kriget ett stort lidande för det irakiska folket. Men kriget fick också de facto den långsiktigt goda effekten att Saddams regim försvann; man kan bara spekulera i hur många offer som skulle ha krävts om den fått sitta kvar. Jag toroor och hoppas dock att den återuppbyggnad och nystart landet nu får kommer att leda till en framtid med demokrati och mänskliga rättigheter inte bara i Irak, utan också i angränsande länder (i synnerhet i Iran). Det område som i dag kallas Irak har som du skriver en lång och stolt tradition att luta sig emot och bygga ett nytt, fritt samhälle på, så jag är övertygad om att irakierna klarar detta!

    SvaraRadera
  5. Anders, precis som jag tog upp så har vi ALLA människor en förmåga att ta oss tillbaka efter svårigheter.

    Trots Bush och Saddams härjningar FORTSÄTTER Irakier bygga vidare på sitt samhälle! Det vore en bättre rubrik!

    För övrigt kan väl tilläggas att i många arabiska länder finns faktiskt tydliga steg mot en demokrati utveckling bland folket långt innan 11 september. Men som vanligt det som inte skrivs i västerländska medier upplever vissa som om det inte fanns.

    Sedan kan väl tilläggas att Iranska samhället är långt mer framåt i sin demokratiutveckling än Saudiarabiens samhälle och regime är.

    Men på något sätt så väljer vissa att blunda för detta om och om igen.

    Varför denna rädsla att även kräva respekt för mänskliga rättigheter från regimen i Saudiarabien SAMTIDIGT som man begär det av Irans regim? Vi vet ju alla att även Saudiarabien fängslar och torterar de som arbetar för mänskliga rättigheter. Du förstår varför många i MÖ har svårt att ta vårt snack om "demokrati" på allvar. Men full rätt.

    Tillbaka igen. Irakier fortsätter bygga upp sitt samhälle trots Bush och Saddams krig och härjningar.

    SvaraRadera
  6. Nadia - självfallet ställer jag upp på samma krav på demokrati och marknadsekonomi i Saudiarabien som i alla andra länder. Och jag är övertygad om att irakiernas uppbyggnadsarbete kommer att gå mycket bättre nu under en demokratisk regim, än under ett fortsatt Saddamstyre.

    SvaraRadera
  7. "jag är övertygad om att irakiernas uppbyggnadsarbete kommer att gå mycket bättre nu under en demokratisk regim, än under ett fortsatt Saddamstyre."

    Anders där är jag tyvärr inte lika övertygad. Korruptionen är enorm, mycket mera än vad man någonsin hade under förra styret.

    Till och med vissa nuvarande politiker har vågat säga det öppet att det är värre med korruptionen nu än under Saddam.

    Medvetenheten finns men med den finns krafterna som vill fortsätta roffa åt sig också.

    Detta med korruption är ett enormt problem för alla samhällen vet vi, ett sätt att totalt förstöra och försvåra.

    Vi får se hur budget arbete går vidare, de fanns förslag på att lägga vissa delar bara till för att mätta de korrumperade så att man får någon gräns. Vi får se. Som alla andra människor fortsätter Irakier att bygga vidare på sitt samhälle.

    Tack för mig.
    Nadia

    SvaraRadera
  8. Till Anders: Sorry om jag var lite kort i tonen, det är klart att vi ska glädja oss åt att det går bättre, det gör jag också. Det var nog mest rubriken och innebörden av den som gjorde mig lite taggig. Bush hade fel i princip allt han sa om Irak och är USA:s mest impopulära president genom tiderna, inte minst bland republikaner. Att det blir fred i Irak är trots allt bara en tidsfråga, det är inget kontroversiellt i det.

    /Hasse

    SvaraRadera
  9. Jag föreslår att ni läser www.nurikino.com

    Ursprungsbefolkningen assyrier har fördrivits från landet de har bott på i flera tusen år.

    Nu finns det ett fåtal som har fått skydd av kurdiska rebeller mot att de röstar på kurdiska partier. Var finns förbättringen för den kristna befolkningen eller kvinnorna?

    SvaraRadera
  10. Gabriel: Jag har inte påstått att Irak plötsligt blivit ett himmelrike på jorden! Fördrivs assyrier är det en styggelse som omvärlden givetvis måste reagera starkt mot. Irak har dock, tack och lov, passerat den tid då de styrande kunde och också använde giftgas mot sina egna (och andra länders) innevånare.

    SvaraRadera
  11. Gabriel: Nu ar ju dagens assyrier inte direkt samma folk som de assyrier som byggde Nineveh och Assur. De som idag kallar sig assyrier ar snarare fran ostra Syrien, och i stort sett samma grupp som syrianer (och kaldeer; skillnaden harror delvis till historiska myter, men beror ocksa pa vilket religiost samfund de tillhor). Den historiska grupp dessa tva grupper mest troligt kommer fran ar arameerna, som levde i dagens Syrien och Libanon. Inte minst sprakhistoriska ron tyder pa detta. Att det under 1800-talet uppkom missforstand om ursprunget (ett problem de delar med manga andra folk) ar bara beklagligt.

    SvaraRadera
  12. Anonym, ditt egetintresse om namnkonflikten behöver du inte förgifta denna blog. Det finns underlag/bevis att dagens assyrier härstammar från det assyriska imperiet. Istället för att arbeta för vårt folk så bråkar ni om namnet. Lägg ner. Du och ditt parti är pinsamma.

    SvaraRadera
  13. Nadia

    "Trots Bush och Saddams härjningar FORTSÄTTER Irakier bygga vidare på sitt samhälle! Det vore en bättre rubrik!
    "

    Utan Bush hade Irakierna inte kunnat bygga upp ett nytt samhälle, utan fortfarande styrts av Saddams mördar regim.

    Man kan vända på det och säga "Trots Sveriges passiva hållning lyckas Irakierna bygga upp ett nytt liv".

    SvaraRadera
  14. Gabriel: Jag har inget egenintresse i nagon namnkonflikt mellan assyrier och syrianer. Jag ar svensk, inte syrian! Daremot har jag studerat bade sprak och mellanosterns tidiga historia. Det finns tydliga lingvistiska band mellan dagens assyrier och arameerna, daremot finns det varken sprakliga, kulturella eller geografiska band mellan dagens assyrier och de assyrier som bebodde Mesopotamien for 2500 - 3500 ar sedan! Dagens assyrier ar inte pa nagot satt ursprungsbefolkning i dagens Irak - men daremot slakt med de som dominerade Syrien och Libanon innan Rom invaderade!

    SvaraRadera
  15. Anonym,

    Jag föreslår att du mailar mig på akkadianlove@hotmail.com om du vill diskutera vidare detta så att övriga inte behöver läsa denna trams. FYI så har jag också läst mellanösternhistoria

    SvaraRadera