2009-03-01

Hitler måste le i sitt helvete

Översätt begreppet "folkhälsa" till tyska. Visst klingar det 1930-tal. Nazisterna var också mycket riktigt de första miljö-och folkhälsoentusiasterna och ville både "slå vakt om naturen" och i rasens namn bekämpa det mesta från rökning till köttätande. Och både miljöfanatismen och hälsofascismen överlevde fredsutbrottet 1945. Många vill ju exempelvis avskaffa både demokratin och kapitalismen för att på basis av en obevisad teori bekämpa klimatförändringar. Och studera följande utdrag från ett reportage (SvD 090301) om en rapport från något som kallas World Cancer Research Fund:
Ett huvudtema är att den fria marknadsekonomin visat sig oförmögen att garantera människors hälsa och att det därför även krävs politiska och legala åtgärder. Exempelvis pekas massiva jordbrukssubventioner till majs och sojaproducenter ut som en viktig orsak till att det är blivit så lönsamt att tillverka processade men näringsfattiga livsmedel, sötade livsmedel och intensivt uppfödda djur med sämre näringsvärde än djur som föds upp långsamt. Andra förslag som man menar har starkt vetenskapligt stöd är olika slags reklamförbud mot skräpmat, minskade portionsstorlekar, förbud mot att sälja skräpmat på skolor och arbetsplatser samt en samhällsplanering som uppmuntrar transporter som kräver att man rör på sig.

Som vän av mänskliga och politiska fri- och rättigheter vet man knappt i vilken ände man skall börja nysta... För uppenbart är att rapportförfattarna inte har någon som helst respekt för någotdera. Att ta sig en cigarr efter god middag - glöm det! Att slänga i sig en hamburgare efter jobbet för att slippa släpa i köket vid hemkomsten - aldrig i livet! Att som pizzeriaägare göra reklam för sina produkter - icke! Etcetera, etcetera, etcetera. Rapportförfattarna verkar f ö heller inte veta ett jota om ekonomi. För att kalla "massiva jordbrukssubventioner" för "fri marknadsekonomi" är ju rent befängt.

Denna inställning till livet är verkligen i sanning skrämmande. Jag ifrågasätter inte att de aktuella forskarna är tekniskt duktiga yrkesmän. Men det var nog Joseph Mengele också! Tyvärr finns det också en bred acceptans inte minst bland svenska politiker och byråkrater för att ta till sig denna typ av fascistoida krav. För det är bara att göra en ny språkövning och översätta folkhälsominister och Folkhälsoinstitutet till tyska...

2 kommentarer:

  1. på vilket sätt är det en del av min frihet att EU mot min vilja subventionerar majs? jag skulle säga att det är ett intrång på min frihet att de bestämmer vad jag ska äta och inte äta (genom att göra majsen billigare bestämmer de ju indirekt det).

    SvaraRadera
  2. Exakt! Jag är motståndare till alla former av subventioner. Och f ö också alla andra sätt och "insatser" politiker använder sig av för att styra och reglera vårt sätt att leva.

    SvaraRadera