2009-03-11

Säg ja, annars..!

Enligt pressuppgifter (SvD 090311, DN 090311) har förhandlingarna om ett nytt "huvudavtal" på arbetsmarknaden havererat. Detta sedan LO och PTK vägrat att ens diskutera förslag om begränsningar i konfliktregler och LAS:s turordningsregler. Arbetsgivarsidan ville att kompetens och skicklighet skulle kunna vägas in när det gäller turordningen vid avskedanden. Men alltså så icke Facket. Detta bör dock inte förvåna. Inom Rörelsen finns nämligen sedan länge en speciell förhandlingskultur som bygger på devisen Ge oss precis allt vad vi vill ha!

När vänstern förlorat folkomröstningen om ATP 1957 kallade exempelvis dåvarande statsministern Tage Erlander till "förhandlingar" med de borgerliga vars enda acceptabla utfall sades vara att vinnarna (de borgerliga) lades sig platt inför socialdemokraternas förlorande förslag. Erlander hade då också redan före folkomröstningen deklarerat att det i (S)verige räckte med att regeringens förslag fick 40 % av rösterna för att ATP skulle anses godkänt av folket. (SAP gick också därefter mot folkviljan och införde ATP 1960; ett system som sedan spelade en stor och destruktiv roll i Sveriges ekonomiska moras på 1970, 1980- och 1990-talen.)

5 kommentarer:

  1. "Detta sedan LO och PTK vägrat att ens diskutera förslag om begränsningar i konfliktregler och LAS:s turordningsregler."

    Direkt lögn.

    Läs LO/PTKs förslag - ligger ute på www.kurt.nu så framgår att kompromissviljan varit god. (alltför god om du frågar mig, men nu gällde det ditt faktapåstående).

    Därmed faller stora delar av dina övriga svepanden också.

    SvaraRadera
  2. En synnerligen illa skriven kommentar till att förhandlingarna brutit samman mellan näringslivet o facket. Du blandar päron och äpplen och ser bara saker från arbetsgivar/högerns sida. Försök att se saker från båda sidor någon gång så kanske du upptäcker att dina åsikter är ganska dåligt underbyggda. Välkommen till verkligheten - allas verklighet, inte bara din!

    SvaraRadera
  3. Att försöka "se saker från båda sidor någon gång" var just vad jag efterlyste. Ultimativa krav som LO:s och PTK:s i en förhandling är raka motsatsen!

    SvaraRadera
  4. Att de vägrat förhandlat om bl.a. turordningsreglerna var de pressuppgifter jag såg...

    SvaraRadera
  5. Jag skulle, till skillnad från tidigare kommentarer, säga att det var ett intressant inlägg i debatten. Allt för ofta hängs arbetsgivarna ut som monster, medan facken framställs som en ständigt mobbad underdog som bara vill väl. Så är inte fallet!

    SvaraRadera