2009-03-22

Sydafrika är en diktatur

Att Sydafrika sedan apartheidsystemets efterlängtade upphävande blivit allt mer av en "demokratur" - en stat med formellt fria val men i praktiken ett diktatoriskt enpartivälde - har länge varit tydligt för alla som velat och vågat se sanningen i vitögat. Landet har med andra ord anpassat sig till klimatet i det regionala politiska landskapet, som utmärks av de facto diktaturer, permanenta ekonomiska kriser och krypande befolkningskatastrofer. Och det senaste (och skulle jag vilja säga slutgiltiga) beviset på just Sydafrikas korrumpering kom i dag, när det blev känt att landet vägrar släppa in Tibets andlige ledare Dalai Lama; ett uppenbart slick i en viss bestämd kroppsdel på de likaledes diktatoriska kinesiska makthavarna (SvD 090322).

Afrikas problem skylldes i årtionden av både inhemska och utländska politiska charlataner på kolonialismen. Allteftersom tiden går blir det dock allt tydligare att detta (såsom många av oss länge misstänkt) bara är struntprat. Om något verkar istället den brittiska överhögheten - den franska var betydligt både råare och mindre framgångsrikt - i många länder ha inneburit icke förkastliga framsteg (ehuru odemokratiskt framtvingade) som korrupta och allmänt inkompetenta ledare direkt efter självständigheten genast bokstavligen började slösa, spela och supa bort. Och det är dylika regimer som inte minst svenska skattemedel gått till att hålla flytande.

6 kommentarer:

  1. Att utföra påtryckningar för att inte släppa in Dalai Lama i Sydafrika är klantigt av Kina.

    De borde låta honom åka dit och göra bort sig istället.

    Den där teokratiske diktaturförespråkande tomten går ju bara hem hos haschrökande newagerade iallafall, så vad har Kina egentligen att riskera?

    SvaraRadera
  2. Utmärkt att inte släppa in fascister som Dalai Lama. Om någon är eller har varit diktator så är det han.

    SvaraRadera
  3. Notera att båda kommentarerna ovan är så säkra på sin sak och så hårda i sina fördömanden av Dalai Lama att de inte ens vågar framträda med namn. Svagt!

    SvaraRadera
  4. Jag förstår poången med att inte släppa in Dalai Lama av flera orsaker men att ge efter för kinas påtryckningar är lika fegt som Malmöpolitikernas feghet gentemot arabiska påtryckningar mot israeliska tennisspelare. Men sydsverige och sydafrika har fler likheter än man anar.( Reepaluu och Zuma kanske har fler likheter)

    SvaraRadera
  5. Med likheter mellan sydsverige och sydafrika kanske du syftar på att båda varit skådeplatsen för folkmord, utfört av inkräktare från norr?

    SvaraRadera
  6. Den Tibetanska buddismen var ju själv något av ett skräckvälde innan Kina kom dit. Det kan du själv läsa på nätet. Slavarbete, feodalt styre och kvinnorna hade lika stort värde som en dörrmatta. Så med Dalai Lama med inrlytande i ett fritt Tibet så skulle vi nog alla tycka att Kina gjorde bra saker. Kanske har Syd-Afrika fattat det? Och mänskliga rättigheter skulle bli ännu sämre med ett buddistiskt styrt Tibet.

    SvaraRadera