2009-03-09

Tillsätt en sannningskommission

Det känns ungefär lika skakande (och kittlade) som om man skulle finna påven hängande på Spy Bar med en cigarr i ena handen och en rejäl whiskey i den andra, oblygt berättandes om hur han genom åren rumlat runt med Malmskillnadsgatan massösexpertis. Eller vad sägs om följande mening ur biståndsminister Gunilla Carlssons inlägg på dagens DN-debatt:

Genom åren har Sverige betalat ut miljarder kronor till multilaterala organisationer – utan att det funnits någon tydlig styrning av detta bistånd. Regeringen antog därför år 2007 en särskild strategi för att förändra och effektivisera det multilaterala utvecklingssamarbetet. Det var första gången någonsin detta gjorts i Sverige (...)
Efter drygt fyrtio års förnekelser har vi nu alltså fått ytterligare ett bevis för att den svenske biståndskejsaren hela tiden varit naken. Och att han på sin väg skridande genom Afrika, Asien och Latinamerika med enbart finansministeriets ymnighorn i ett silkessnöre runt halsen låtit pengar strömmat raka vägen från svenska skattebetalares lönekonton till diverse diktaturers schweiziska diton.

Biståndsminister Carlsson skall ha all ära för att hon på detta sätt fortsätter den uppgörelse med det biståndsindustriella komplexet i Sverige som den borgerliga regeringen inledde efter valet 2006. Låt oss dock nu inte bländas av de små framsteg som gjorts. För oändligt många stenar återstår att välta. Och vad som kommer att kräla fram under dessa sätter garanterat bara fantasin gräns för.

Därför, Gunilla Carlsson, gå nu vidare och tillsätt en sanningskommission som får fria händer och full access till allt material, plus makt och myndighet att i slutändan avkunna en moralisk dom över det spektakel som den svenska biståndspolitiken utgör. Detta skulle utlösa ylningar tvärs över det politiska fältet (då så många har sina långa fingrar så djupt nedkörda i biståndsburken). Men du skulle garanterat ha en absolut majoritet av folket - och därmed även väljarna - med dig!

3 kommentarer:

  1. Läs även Bengt Nilssons bok "Sveriges Afrikanska krig" som belyser att merparten av biståndspengarna går till krigföring.

    SvaraRadera
  2. Att det saknats styrning betyder inte att det saknats kontroll.
    FN-pengar är normalt sett ytterst svåra att förvandla till pengar på schweiziska bankkonton. Däremot förekommer säkert korruption i mindre skala på många ställen, men den är av samma typ som vi kan hitta hemma. Vi kan kalla det vänskapskorruption, lån av arbetsfordon för privat bruk etc.

    Här ger du uttryck för en ytterst naiv, men vanlig, syn på hur multilateralt bistånd går till i praktiken.

    Din egen moderata biståndsminister har lärt sig väl vad det handlar om sedan hon tillträdde. Hon pratar med, och lär sig, från det "biståndsindustriella komplexet" hur det funkar.

    Detta prat om "biståndsindustriellt komplex" är skitsnack. Skulle en såpass komplex verksamhet som bistånd bli bättre för att oerfarna amatörer kom in?

    Det är snarare tvärtom: svenskar inom biståndet har för lite erfarenhet jämfört med utländska kollegor eftersom vi anser det problematiskt med återanpassningen i Sverige om man är ute för länge. Lön och villkor är också ofta sämre.

    Dagens biståndsarbete är ohyggligt komplext och det är många praktiska bollar att hålla i luften när det gäller projekthantering och samtidigt skall man förstå strategiska nationella och internationella vägval och global politik.

    Som biståndsarbetare sitter jag ibland och analyserar amerikanska kongressens beslut för bistånd till det land jag verkar i, för att nästa timma åka på ett möte med en ledande människorättsaktivist för att nästa timme igen planera årets fyra olika budgetar för att nästa timme igen läsa ett nationellt lagförslag som kan komma att påverka det program som jag leder. Däremellan gör jag en och annan utbetalning efter att ha lusläst revisionsrapporter på kvällen innan...

    ...detta är vad det "biståndsindustriella komplexet" gör hela dagarna. Den som myntade detta uttryck är djupt respektlös mot den erfarenhet och kunskap som erfarna utvecklingsproffs besitter.

    Jag skulle aldrig komma på tanken att klumpa ihop Timbros samlade kår av professionella opinonsbildare med ett sådant begrepp. Det är under min värdighet eftersom jag tror på demokrati och respektfull dialog. Här kan du lära av din egen minister!

    SvaraRadera
  3. a) Om det biståndsindustriella komplexet kan man bl.a. läsa här: http://www.timbro.se/innehall/?isbn=9175665788&flik=4

    Och b) Om nu den svenska biståndspolitiken fungerat så bra genom åren, varför inte en Sanningskommission? Om den inte hittar något "farligt" så skulle den ju bara gå till historien som ytterligare en meningslös statlig utredning. Och en sådan tycker jag gott vi i detta fall kan kosta på oss för att rensa luften från alla de "myter" som tydligen enligt Anonym ovan far omkring...

    SvaraRadera