2009-04-08

Vadan detta gullande?

Dick Erixon reagerar i dag här med rätta mot hyllningen av Annika Östberg. Rubriker som "Annika Östberg har landat" (SvD 090408) och "Annika Östberg på svensk mark" (DN 090408) fyller denna morgon medierna. Precis som Dick vill jag bara påpeka att den gulliga lilla tjejen är en förhärdad knarkarbrud, som när det begav sig gjorde sig skylldig till medhjälp till två mord. Men det är klart, hon begick ju brott, åkte dit och åkte in i USA. Och då amerikaner enligt den politiskt korrekta och alltid lika fisförnäma kultureliten är dumma, så anser väl svensk slaskvänstermedia att hon förtjänar ett rejält hyllningståg genom folkhemmet...

17 kommentarer:

 1. Det kan vara intressant att titta på brotten hon dömts för ur Svensk straffpraxis. Här hade hon kunnat bli friad för ett av brotten då medhjälpen (enligt hon själv) skedde under hot.

  SvaraRadera
 2. Medhjälp i betydelsen inte stoppa mord, i den situation som hon befann sig i, känns ytterst tveksamt ur ett moraliskt perspektiv. - Om någon kör för fort och du sitter jämte, är det då medhjälp till brott? Och varför fick hon inte avtjäna straffet i Sverige??... Välkommen hem till Sverige Annika. Vi är fn världens modernaste land (konkurrens med bla. Danmark).

  SvaraRadera
 3. Varför detta daltande och varför skall vi svenska skattebetalare stå för alla kostnader för en knarkande brottsling. Hon begick brotten i USA. Låt det landet ta hand om henne och låt oss slippa henne. Hon kommer inte att kunna bidra positivt till vårt samhälle med sin bakgrund

  SvaraRadera
 4. Hon är inte dömd för medhjälp till mord, utan för delaktighet i mordet på polisen, vilket i praktiken innebär att hon är dömd för mord. Också i Sverige hade hon förmodligen fått livstid.

  SvaraRadera
 5. Daltande?! Gullande?! Hon har suttit i fängelse i 28 år, vilket är långt, långt längre än nästan alla morddömda i Sverige, och hon har inte ens begått något mord själv.

  Östberg ÄR inte en knarkande brottsling. Hon VAR en knarkande brottsling. I vårt samhälle fungerar det så (SKA fungera, i alla fall), att när man har suttit av sitt straff så har man sonat sitt brott och Är Icke Längre en brottsling.

  Denna "arvssynd" som ni verkar vara inne på fungerade finfint på medeltiden. Ni kanske ska stanna där.

  SvaraRadera
 6. Till PK: Tack för förtydligandet. Det understryker bara min (och Dicks) point ytterligare!

  SvaraRadera
 7. Till Nicke: "Arvssynd" är något helt annat än en skyldig till ett brott i detta livet. Läs en ABC-bok i teologi...

  SvaraRadera
 8. Anders, därav citationstecknen, capice?

  PK har helt rätt såtillvida gäller delaktigheten, mea culpa.

  Dock har hon sedan länge sonat sitt brott.

  Hjältemottagandet kan jag definitivt hålla med om är totalt överdrivet.

  SvaraRadera
 9. håller med Anders på denna. Annika är skyldig och mediabevakningen av Annika har enligt mig varit snedvriden de senaste åren. Hon bidrog aktivt till en polis död genom att, som skribent på svd formulerade det, använda pojkvän som marionett vilket därmed gör henne till mkt mer än bara medhjälpare. Vidare tyder hennes flera brott på att hon är ett hot för samhället vilket gör att hennes livstidsstraff just skall vara ett livstidsstraff. sen om hon skall sitta i USA eller Sverige är kanske en fråga av annan sorts moral. kanske skall Sverige stå till svars och bör därför ta på sig det fortsatta ansvaret för Annika.
  tycker nog nu att det är bättre att lägga energin på Dawit Isaak som är en person som förtjänar att sättas fri men det är väl lättare att begära tjänster av USA för att stilla hemmapubliken i frågorna som verkligen spelar roll.

  SvaraRadera
 10. "Förhärdad knarkarbrud"? Ditt sätt att uttrycka dig är skrämmande, vilken oempatisk och fruktansvärt kall människa man måste vara för att kunna uttala sig så! Det var 30 år sedan brotten begicks, när saka man bli förlåten? Eller ska man aldrig få en ny chans? Det handlar inte om politisk korrekthet- det handlar om förmågan att förlåta, om människorvärde och förståelse!

  SvaraRadera
 11. Till Linus Knuts: Jag delar med mig av min empati efter behov. Och den hamnar därför i större portioner hos de som verkligen behöver dylik - som handikappade, sjuka och ofrivilligt olycksdrabbade. Gamla knarkare som hjälpt till att mörda folk får vända sig annorstädes!

  SvaraRadera
 12. Tänk på att det kan gå snett i livet även för er som uttalar er... visst hatar även jag knarkare men mer vad knarket gör mot människan... Se bara på Mia Törnblom, kallar ni henne för gammal knarkare eller känd författare och coach? sen finns det många idiotkändisar som också åkt bananskal på knarkvågen... Sanna Bråding, Körberg, Claes Malmberg... det handlar bara om hur långt de trillar dit, hur långt de sjunker. Annika har suttit av sitt straff, om vi skulle veta hur många som släpps ur svenska fängelser i förtid skulle vi inte våga gå ut. Nä, se till att Sverige istället håller sig till de straff de blir dömnda för och släpp inte ut mördarna på gatorna efter bara ett par år, helt orehabeliterade, bara mer infekterade av alla brottslingar de umgås med på kåken. Välkommen hem Annika, du har avtjänat ditt straff 10 ggr så mycket som i svenskt fängelse.

  SvaraRadera
 13. Anders, selektiv empati är bara ett annat ord för brist på empati.

  Du vet inte vem Annika Östberg är. Du känner inte hennes historia, vad hon råkat ut för. Du bestämmer helt sonika att hon är en förhärdad knarkarbrud. Kanske för att det ska passa in i en världsbild av onda och goda? Så att du kan framhärda i att människor inte kan förändra sig?

  Förlåtelsen är människans främsta egenskap, kanske till och med mer för den förlåtandes skull än för den som blir förlåten. Det är tragiskt att så många jämte dig förvägrar sig detta.

  SvaraRadera
 14. Nicke: "selektiv empati är bara ett annat ord för brist på empati". Jag föredrar att kalla det verklighetsförankring...

  SvaraRadera
 15. Kom ihåg svenskarnas ilska över Lindomemordet. Där kunde ingen fällas eftersom man inte kunde avgöra vem som hade utdelat det dödande slaget.

  SvaraRadera
 16. Det finns ett fall i Sverige som är mycket likt Annikas. Det är Malexandermorden, hon har varit minst lika delaktig som Tony Olsson och Andreas Axelsson. Vad man glömmer i rapporteringen är också att hon är dömd för dråp långt innan de sista morden.

  SvaraRadera
 17. Verklighetsförankring säger du? Vems verklighet frågar jag. I min verklighet är människor värda en andra chans, EFTER att man sonat sitt brott, vilken Annika har gjort. 30 år i fängelse är inte kort tid, det är nästan ett halvt liv, hon har hunnit ångra sig många gånger om, det är dags att ge henne chans att göra nåt bra i livet nu.

  Ska dock göra ett tillägg, denna hyllnignskör som möter henne är jag också skeptisk till! Där är vi helt eniga, den är störtlöjlig och flera sätt ett hån mot de brottsoffer som drabbades. Jag hoppas att de slipper läsa svenska tidningsrubriker...

  SvaraRadera