2009-05-20

Inför röstregistrering


Det är relativt små förändringar i Synovates opinionsmätning inför EU-valet i jämförelse med bolagets förra mätning för någon vecka sedan (DN 090520). Två saker kan dock noteras. För det första att ungdomens intresse för Piratpartiet verkar ha blåst över och att partiet numera istället lockar något äldre väljare, vilket kanske - men bara kanske - tyder på att PP håller på att bli ett mer etablerat fenomen. För det andra uppger hela 45 % av väljarna att de fortfarande inte vet att det är val om två veckor.
.
Det senare är inget annat än en politisk skandal. Från folkets sida. För även om partierna givetvis har en del av skulden då de behandlat EU-valen lojt, så är faktumet att en relativt sett väl utbildad befolkning som den svenska inte mäktar hålla sig mer a jour med nyhetsflödet ett ännu större problem. Demokratin är ty aldrig någon självklarhet (den som tivlar kan exempelvis fråga ryssarna, som det senaste decenniet blivit bestulna på sin). Folk måste därför uppenbarligen tvingas att emellanåt skjuta latten åt sidan, ta blicken från Melodifestivalen och läsa en tidning för att hålla sig åtminstone hjälpligt informerade om samhällsutvecklingen. Risken är annars stor att många som i slutändan ändå masar sig iväg till valurnorna gör detta utan att veta vad man röstar om, på, för eller emot.
.
Ett sätt att komma till rätta med denna situation vore att införa krav på registrering inför varje val; sägminst en månad i förväg. Medborgarna måste med ett sådant system nämligen hålla sig långsiktigt informerade om vad som faktiskt händer. Detta skulle förvisso troligen leda till ett något lägre valdeltagande även i de ordinarie valen till riksdag, landsting och kommuner. Men de som verkligen går och röstar skulle då i alla fall vara åtminstone hjälpligt informerade om aktuella frågeställningar, etcetera. Fast det är kanske något vissa etablerade partier fruktar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar