2009-05-05

Tankefel av statsministern

Statsminister Fredrik Reinfeldt - en person för vilken jag generellt under senare år börjat känna stadigt växande förtroende - gjorde sig i dag tyvärr skyldig till ett klassiskt (socialdemokratiskt) tankefel (SvD 090505) då han på en pressträff sa att det på grund av finanskrisen inte finns något utrymme för reformer. Ergo: reformer likställs med kostnadsökningar.

Inget kunde vara mera fel. När pengarna tryter är det tvärtom nödigare än någonsin att vända på slantarna och genomföra reformer som minskar de offentliga kostnaderna! Och om nu någon i landet med ett av världens högsta skattetryck och största ofantliga sektor fortfarande tvivlar på att förslag på sådana finns, låt mig bara lista ett fåtal:
  • Avveckla landstingen! Dessa monstruösa tingestar bränner i runda tal hälften (sic!) av sina budgeter på byråkrati. Lägg därför ner eländena och överför deras verksamheter till kommuner, stat och - allra helst - privata verksamheter.

  • Lägg ner SIDA! Detta dåliga skämt till åbäke kostar landet över 30 miljarder om året. Och allt vi får tillbaka är tackkort från korrumperade diktatorer på väg till banker i Lichtenstein. Inför istället en avdragsmöjlighet i deklarationen för vanligt folk att skänka pengar till välgörande ändamål via privata och kyrkliga frivilligorganisationer.

  • Byt bidrag mot avdrag! Varje krona som först dras in och sedan betalas ut igen via det offentliga som bidrag passerar på vägen - just det - det offentliga. Och där huserar byråkrater som måste ha lön och dessutom tenderar att både slarva bort medel och åka på diverse svindyra konferenser. Ersätt därför barnbidrag, bostadbidrag och annat med motsvarande avdrag på skatten.

Detta och mycket mer därtill vore också relativt lätt ordnat. Om man bara vågar utmana tok- och kulturvänsterns systemreaktionära vrålapor (som har köpt den gamla devisen om att förändring är förnedering) och är beredd att minska politikens makt över människorna! För exakt hur mycket dessa tre reformer skulle överföra från landets stats- och kommunalkassor till medborgarnas plånböcker vågar jag inte gissa. Men många miljarder skulle det bli...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar