2009-06-13

Kum Ba Yah-politiken funkar inte

Det skulle bli så mycket bättre. Genom att rassla med isen i samtalsrummens vattenkaraffer istället för med vapen skulle förtroende börja byggas, problem redas ut och världen bli bättre. Efter att svärden smidits om till blogbillar skulle lejonen lägga sig ner bredvid lammen, börja äta gräs och sjunga Kum Ba Yah... Det var vissa av oss som sa att detta inte skulle fungera eftersom världen ser ut som det gör beroende på att människan är som hon är och funkar som hon gör. Vi blev kallade det mesta. Förutom realister. Efter bara ett halvår med silkesvantspolitiken börjar vi dock nu kunna ana vartåt det hela barkar.

Nordkorea har gått från att vara på defensiven till att spränga kärnvapen och skjuta raketer till att hota med invasion av Sydkorea (SvD 090613, DN 090613). I Venezuela skärps diktaturen under Hugo Chavez utan att någon protesterar. Ryssland under Putin blir alltmer öppet fascistiskt. Kriget i Afghanistan har på allvar spridit sig in i Pakistan. I Irak kan terrorister och legister lungt bida sin tid i väntan på ett i praktiken villorslöst amerikanskt tillbakadragande om något år. Och i Iran har den sittande despoten just lyckats mygla till sig ytterligare en mandatperiod varunder han troligen kommer att framställa kärnvapen, som kan komma att utnyttjas för att utplåna Mellanösterns enda demokrati, Israel (SvD 090613, DN 090613).

Jag påstår inte att allt detta är Barack Obamas fel. Det vore att grovt överskatta den amerikanske presidentens inflytande i dagens värld. Men hans utrikespolitiska linje förvärrar sannerligen läget. Och lägger vi härtill att han samtidigt försöker lösa finanskrisen med en vodoopolitik som riskerar cementera USA:s ekonomiska problem i allmänhet och urholka den federala regerings styrka i synnerhet, så är det inga roliga år som ser ut att ligga framför oss. För det är, som det brukar heta, lätt att göra fisksoppa av ett akvarium men väldigt svårt att reversera processen. Vem som än får efterträda honom - och vi får verkligen hoppas han eller hon tillträder redan 2012! - har därför en herkulisk uppgift framför sig.

11 kommentarer:

 1. Detta är tramsnyheter direkt från Seoul/Pentagon. Om Nordkoreanska fraktfartyg blir bordade på internationellt vatten (ett brott enligt internationell rätt), kommer Nordkorea förmodligen frita skeppet militärt, precis som västmakterna gör utanför Somalia.

  Det är en krigshandling att stoppa transporter på det sättet. Det kommer svälta ut landet och Nordkorea har inget annat val. Nordkorea har all rätt att försvara sig.

  SvaraRadera
 2. Till Anonym: Du är alltså en sann värdhihilist, som inte anser att det finns onda eller goda, rätt eller fel "spelare" i den internationella arenan! Och må så vara; det är din fulla rätt att att exempelvis tycka Nordkorea och USA är moraliskt etc lika högt/lågstående stater! Jag å min sida står fast på västmakternas sida och förespråkar(trots våra samhällens många fel och brister) att alla folk skall få leva lika fritt och gott som vi...

  SvaraRadera
 3. Tack för bra inlägg, Anders.

  SvaraRadera
 4. att tro att man kan anvanda våld som medel mot Nordkorea förstår jag att många tycker dock så är det ytterst dumt att tro att man skulle kunna uppnå ett bra resultat genom direkt attack Nordkoreas kärnvapen är inte deras riktiga "deterrent" det är de hundratals konventionella vapen som står riktade mot Seoul och som dom har använt som hot sedan en väldigt väldigt lång tid tillbaka. Man kan tycka att Nordkorea inte är bra, det är vi väldigt många som tycker, men att bara uttala sig på rent ideologisk bas utan att tänka på reella konsekvenser. Irans situation är extremt instabil just nu och kan lika gärna sluta i ett öppet uppror mot regimen.
  Mitt förslag blir att du bör uttala dig om kommunpolitik istället för internationella relationer

  SvaraRadera
 5. Anders Edwardsson verkar vara en riktig tvättäkta fascist som har mage att påstå att USAkn obehindrat ta på sig friheten att gå igenom och konfiskera Nord Koreanska fartyg.

  SvaraRadera
 6. Till Anonym: Vem som stödjer fascistiska/totalitära regimer får läsarna avgöra...

  SvaraRadera
 7. Anonym är antagligen samma virrpanna som skrev en artikel på Newsmill om Nordkorea där han påstod att NK var en demokrati där alla åtnjöt yttrandefrihet och att allt dåligt man hör om NK kommer från USA. (Han representerade Svensk-koreanska föreningen har jag för mig.)

  Om det inte vore så tragiskt, så skulle det nästan vara lustigt.

  SvaraRadera
 8. Anonym 12.26 och Anders Edwardsson:
  Om så vore fallet hade man kunnat hävda att Nordkorea har "rätt" att frita granskade skepp militärt men att USA har samma "rätt" att sänka Nordkoreas krigsfartyg om de används för att försöka bryta sanktionerna.

  Anonym 15.55: Du har inte funderat på vilken etikett som passar dig när du försvarar världens hårdaste diktatur?

  SvaraRadera
 9. Väldigt många appologister för kommunistiska förtryckarstater härinne, har ni irrat bort er? Ni kan väl gå till er fanatiske pro-islamiske/pro-kommunistiske vän Jinges blogg och härja?

  SvaraRadera
 10. Tyvärr har vi många kommunister inom vårt land också. Det är bara att ignorera dom precis som vi ignorerar nazister.

  SvaraRadera