2009-06-24

Svensk naivitet

En terrorist med två ton sprängmedel har gripits i Pakistan (SvD 090624, DN 090624, AB 090624). Samme terrorist säger att han tänkt spränga Sveriges ambassad i landet. Svenska UD:s reaktion blir ett uttalande om att "Det finns ett allmänt hot i Pakistan men hotet är inte riktat direkt mot Sverige."

Nej, i landet som förlorat en statsminister och en utrikesminister på öppen gata och regelbundet plågas av både vänster- och högerextrema våldshandlingar på gator och torg finns givetvis inget att frukta. Vi är ju en moralisk stormakt, som alla tack vare neutraliteten ser upp till och som beroende på pappamånaden i föräldraförsäkringen beundras såsom varande Skapelsens krona.

Hur länge skall denna naivitet fortsätta? När skall svenska politiker/byråkrater fatta att världen utanför är hård, kall och orättvis? Ja, undra kan man. Under tiden kommer nog tyvärr X antal av oss att få betala dyrt om/när vi råkar vara på fel plats vid fel tidpunkt. Men då kommer det förstås att heta att man är "chockad" eftersom "sådant aldrig händer i Sverige". Och så kommer Mona Sahlin, Lars Ohly och de andra att skylla allt på Reinfeldt. Och USA...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar