2009-07-14

Alltid viktigt vara kritisk

Jag är en stor vetenskapsoptimist som just därför, bland annat, älskar Stark Trek. På bara 200 år har ingenjörer, medicinare, astronomer och andra förändrat både världen och hur vi ser på den. Och resultatet har blivit kraftig ekonomisk tillväxt, alltfler fantastiska mediciner och andra uppfinnar (från blyertspennor till månlandare). Detta är också en utveckling som bara börjat! De miljöproblem som många idag oroar sig över håller exempelvis as we speak på att lösas då vårt moderna tjänstesamhället är mycket renare än det tidigare industriella. För att nu bara nämna ett exempel.
.
Man skall dock alltid, som i alla sammanhang, ha en sunt skeptisk grundinställning även till teknik och forskarsamhället. Tron på att tekniska och samhällsvetenskapliga upptäckter en dag skulle göra verkligheten till ett paradis är ty en myt som är livsfarlig; en "positivistisk" hållning som gör många överoptimistiska och fartblinda. Vi människor är heller inte vulcaniter som Mr. Spock med ett överdrivet intellekt och en aldrig felande logik, utan en hårlös apa med genetiskt determinerade känslor och drifter, som vår bara delvis fria vilja inte alltid klarar av att kontrollera. Positivistiska tendenser ligger också typiskt nog inbakad i en rad ideologier som åstadkommit mycket elände; framförallt kommunismen, men även socialdemokrati och socialliberalism.
.
Inte minst många svenskars benägenhet att blint förlita sig på "experter" är härför en förbannelse. Och dess effekter blev idag återigen uppenbara då ett antal forskare i en debattartikel punkterar myten om att kolesterol skulle öka risken för att dö i hjärtinfarkt (SvD 090714). Hur många miljarder i "folkhälsoinsatser" och - ännu värre! - hur mycket obefogad mänsklig oro har inte detta som det nu alltså verkar grundlösa (eller i alla fall illa överdrivna) påstående orsakat genom åren?
.
Avslöjandet för dock det goda med sig att det kanske öppnar ögonen på vissa och får dem att ifrågasätta en mängd andra gamla, inte sällan politiskt underblåsta "sanningar". För när man läser texten är det kusligt hur många paralleller det verkar finnas mellan "kolesterollobbyn" och andra grupper som idag försöker - och lyckas! - påverka politiker att satsa enorma resurser på rena nonsensprojekt. Växthuslobbyn, exempelvis...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar