2009-07-08

Typisk monopolsituation

Köer, överbeläggningar, patienter i korridorerna, ökade smittorisker. Som vanligt kloggar såhär i semestertider den svenska sjukvården - som även under resten av året dras med stora problem - ihop och både personal och patienter lider (DN 090708). När skall det gå upp för våra politiker att detta är och kommer att förbli vardagsmat så länge de råder de facto monopol på sjukvårdsområdet? Köer och brister är ty ett naturtillstånd inom politiskt styrda organisationer Och det hjälper inte hur mycket resurser och god vilja man öser in i systemen!

Det finns två stora men enkla saker man kan göra för att komma tillrätta med detta. För det första: Fatta så fort som möjligt beslut om att avskaffa landstingen och gör omgående om landstingsskatten till en nationell sjukvårdsförsäkring, lika för alla. För det andra: Privatisera, kommunalisera och förstatliga sedan landstingens nuvarande verksamheter och inför fri etableringsrätt på sjukvårdsområdet. Då skulle vi medborgare sedan fritt kunna välja mellan auktoriserade sjukvårdsproducenter. Och finns det då behov kommer det - enligt lagen om tillgång och efterfrågan - också alltid att finnas vård.

8 kommentarer:

  1. Då hamnar i stället köerna utanför sjukhusen, och då slipper man se dem, och vips är de borta.

    SvaraRadera
  2. Till Kurt: Jasså? Kan du, snälla, förklara varför så skulle bli fallet om alla medborgare omfattades av en nationell sjukvårdsförsäkring och hade rätt att gå till vilket sjukhus man vill närsomhelst...

    SvaraRadera
  3. Det låter som du aldrig varit behandlad på sjukhus? Vad tror du krävs för att erhålla specialistvård idag? Tror du den är lätt att erhålla? Inbillar du dig att den skulle bli lättare att få i din fantasi-värld? Vem ska kontrollera att jag som patient blir korrekt behandlad - idag finns vårdprogram? Lek inte med tanken, testa den själv först!

    SvaraRadera
  4. Till Martin: Jag har personligen haft tur att slippa hamna på sjukhus. Har däremot haft en rad släktingar som delvis råkat riktigt illa ut, så jag vet väl vad den svenska sjukvårdens brister kan innebära! Och förklara för mig: Om det står alla medborgare fritt att gå till vilket sjukhus som helst - offentligt eller privat - hur och varför skulle det då bli svårare att erhålla specialist- eller annan vård?än idag

    SvaraRadera
  5. Svar ang specialist-vård: I en privatiserad vård får jag som behöver den; 1. Leta efter kompetens i företag som har rätt kvalite. 2. Sakna kringvård som offentliga inrättningar idag erbjuder. 3. Alltid oroa mig för att det som den privatiserade vården erbjuder inte innehåller det bästa för mig som kund, för de som företag skall gå med vinst!

    SvaraRadera
  6. Till Martin: I dagens socialiserade system får du a) bara hoppas att landstingspolitikerna ansett just Dina behov som tillräckligt viktiga för att satsa på; b) hoppas att samma sak gäller kringvården; och c)det behöver du inte oroa dig för då olika verksamheter som konkurrerar med varandra om patienter alltid försöker övertriumfa varandra i att erbjuda bäst vård. (Och skulle någon "sjukvårdskapitalist" som du gör i (c)får du väga den risken mot att dagens offentliga monopol ofta inte klarar av att leverera det bästa/i tid. Något jag anser Verkligheten bevisat många gånger om.)

    SvaraRadera
  7. Stoppa läkarnas extraknäck.

    De behövs på sin arbetsplats och måste arbeta övertid.

    Det får bli ett slut på bla resor till norska sjukhus.

    SvaraRadera
  8. Till Anonym 19:36 ovan: Visst, ös på med ännu fler förbud och regleringar. Den uppsjö vi redan har har ju hjälpt... Allvarligt: Släpp vårdmarknaden fri istället. Finns behov av läkare svarar denna med att ge dom så hög lön att de inte behöver åka till Norge. Svårare än så är det - faktiskt - inte!

    SvaraRadera