Man kan studera historien utifrån ekonomiska, sociala, politiska och andra perspektiv. Och ett annat, ganska ovanligt men mycket upplysande sätt är att studera den som en kamp om makten över informationen. Detta då kunskap som bekant är makt.
I Sverige är det till exempel lätt att se hur den starka statsmakten växte fram i takt med att staten genom reformationen på 1500-talet tog makten över kyrkan och därmed skaffade sig ett informationsmonopol, som staten sedan kunde använda för att stärka sin makt över land och folk ytterligare. Och det var först efter mitten på 1700-talet som denna maktspiral kunde börja uppluckras, i takt med att frihetliga och liberala värden då lyckades bryta igenom. Vilket i sin tur ledde till mer kritiska diskussioner om den gamla, korrupta ordningen, som sedan på 1800-talet ledde till än mer liberala informationsreformer och, till slut, även ökade friheter på kulturens, ekonomins och politikens områden, etcetera.
Lärdomen här är ergo självklar: genom att studera hur politiker ställer sig till yttrande- och andra informationsfriheter kan vi klart se vart vektorn i nutidshistorien pekar. Och just nu bör alla frihetliga varningslampor blinka rött. För politiker kämpar sedan länge målmedvetet för att skaffa sig alltmer makt över den största frihetsrevolutionen sen tryckpressen - Internet.
Världen runt försöker diktatorer förhindra folks tillträde till nätet. I Sverige har vi nyss genomlidit både FRA- och IPRED-debatter. Ute i Europa försöker politiker och byråkrater på olika sätt få inflytande över vad som publiceras elektroniskt. Och i USA presenteras nu ett förslag om att ge presidenten myndighet att införa "undantagstillstånd" på Internet och i praktiken stänga ner hela systemet (SvD 090902).
Jag låter här uppgiften om detta senare, rent diktatoriska förslag tala för sig själv utifrån den historiska skiss jag ovan presenterade. Men jag kan inte låta bli att be alla de svenskar som för mindre än ett år sedan skrek sig hesa över Barack Obama och Demokraternas seger att nu, för en gångs skull, ägna sig åt lite dämpad eftertanke och kritisk självreflektion..!
2009-09-02
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar