2009-10-20

Intressant TV-serie på G

TV 4 börjar på söndag 25 oktober klockan 18:00 sända en serie på tre delar om den svenska rasismens historia:
Första avsnittet, "Negern är till hälften människa" handlar om Sveriges roll i slavhandeln och hur den moderna rasismen växer fram på 1700-talet, under inflytande av vetenskapsmän som Carl von Linné.

Andra avsnittet, "En underlägsen ras, på förhand dömd att dö" beskriver rasismens utveckling på 1800-talet och hur föreställningarna om rasernas kamp gav bränsle åt koloniala erövringar i såväl Afrika som Lappland.

Tredje delen "Den vita rasens framtid" handlar om 1900-talets rädsla för rasblandning om hur svenska staten försökte få stopp på invandringen av judar och hur myndigheter och massmedia förespråkade en "utrotning" av den minoritetsgrupp som kallades tattarna.
Ett mycket lovvärt initiativ som jag kommer att följa med stort intresse. I synnerhet det sista avsnittet, som jag hoppas kommer att avslöja inte minst den i dag svårt skenheliga svenska socialdemokratins rasistiska historia.

Och låt mig i all ödmjukhet komma med förslag till fler sådana satsningar. För det råder sannerligen ingen brist på varbölder i den "officiella" svenska historieskrivningen som behöver punkteras. Låt mig nämna några exempel:
 • Den svenska socialfascismen. De många och stora likheterna både vad gällde politiska medel och dito mål som "folkhemspolitiken" hade med Benito Mussolinis italienska fascism.
 • Den svenska neutraliteten. Ett av den demokratiska världens mest utstuderade bedrägerier, där (s)venska politiker aktivt ljög för folket medan militären samarbetade så nära med NATO, att Sverige betraktades som "det sjuttonde medlemslandet".
 • Den svenska biståndspolitiken. Hur svenska skattepengar från 1960-talet gick till att finansiera bland annat folkmord, utrensningar och hålla diktaturer under armarna; däribland i en rad länder i Afrika och på Kuba.
Och härtill kommer en rad andra lite mindre, men för den delen inte ointressanta "sanningar" som skulle behöva en ordentlig genomlysning. Som myten att det var sossarna som genomförde rösträtten och att Ådalenkravallerna 1931 i praktiken var ett kommunistiskt upprorsförsök. Med mera. Det finns ergo gott om material för fler program!

4 kommentarer:

 1. Till din lista av svenska varbölder bör fogas att Sveriges största export mottagare under andra hälften av 30-talet och fram till 1943 då kriget började vända var nazi-tyskland.

  För att förstå mängden "var" i denna varböld, måste man fråga sig var pengarna kom ifrån. När hitler tog makten 1933 via ett demokratiskt val, var det på parollen att återställa ekonomin. Och nazisterna hade verkligen en hemlig plan för detta: väpnat rån i massiv skala.

  Direkt efter maktövertagandet blev stora skaror judar och andra grupper berövade på sina tillgångar. På så sätt skaffade sig nazisterna på mycket kort tid, en stor mängd kapital. Med dessa rånarpengar byggde de upp landets ekonomi, samt köpte material för vapentillverkning från Sverige.

  National-socialisterna agerade precis som alla andra socialister, när pengarna var slut: genom att gå ut och hämta mera pengar. I början kunde de ta över länder med judisk befolkning utan militär intervention, såsom Österrike och Tjeckoslovakien, sedan från 1939 behövdes vapenmakt. Vid denna tidpunkt var den tyska ekonomin helt dopad och beroende av dessa artificiella kapitaltillskot, och större och större kapitalmängder krävdes.

  I och med invasionen av Polen, började resten av Europa att sent omsider inse vad som höll på att hända. Dock blev stora delar av central-europa invaderade och tömda på kapital.

  Resultatet av denna organiserade rånarturné var en mycket stor mängd brottsoffer. Dessa skapade problem både socialt och moraliskt för de omgivande samhället och utgjorde också en säkerhetsrisk, då kriget väl börjat. Därför kom nazisterna till den logiska konklusionen att de måste fullfölja rånet och göra det till ett rånmord.

  Resten är som det heter historia och om förintelsen bör vi alla tala. Framförallt om hur dess preludium följer sin egen inneboende logik.

  Sveriges del i detta är, bland annat, att ha varit mottagare av stora mängder rånarbyten under åren 1934 till 1943.

  SvaraRadera
 2. Till Whatever: Absolut! Mycket har i o f redan skrivits om detta, men det gör ingenting om man med jämna mellanrum drar fram byken för ny beskådan...

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg! Ska också följa serien och se hur dem väljer att lägga upp det!

  /John Ringh

  SvaraRadera
 4. Att. John: Tackar! Ja, det skall bli intressant att se hur de kommer att servera de riktigt heta potatisarna... Vänsterstekta eller högerrullade? ;-)

  SvaraRadera