2009-10-22

Luften ur?


Påståendet må låta förhastat. Men jag vågar påstå - på basis av drygt 20 års ganska närgångna studier av amerikansk politik, samhälle och kultur - att luften kanske ohjälpligt redan håller på att gå ur Barack Obamas presidentskap. Den svaga och veliga (ja, det finns inga bättre ord) utrikespolitiken tillsammans med den ilska som hans inrikespolitiska agenda (med rekordstora budgetunderskott, socialiserad sjukförsäkring, etcetera) väcker i breda folklager har i alla fall redan lett fram till att hans popularitet sjunker mot ständigt nya rekordnivåer.

Efter att ha ägnat sig åt att slicka såren efter hårda smällar i valen både 2006 och 2008 verkar dessutom republikanerna vara på väg att återta kommandet i den politiska debatten. De angriper hårt både den huvudlösa "slösapolitik" som Obamaadministrationen ägnar sig åt och protesterar - med en god majoritet av folket i ryggen - ljudligt mot planerna att i praktiken socialisera delar av sjukförsäkringssystemet. GOP leder numera också med hela 5 % inför nästa års Kongressval. Och många av dess kandidater i en rad viktiga delstatsval som äger rum redan nu i höst ligger bra till en rad andra mätningar.

Jag kan heller inte säga att detta kommer överraskande. Obamas politik - som i praktiken visat sig ligga lååångt till vänster om det han lovade i valrörelsen (läs: han ljög) - framstår nämligen som helt väsensfrämmande för stora delar av det amerikanska folket som inte - vad förnumstiga svenska kommentatorer nu än tycker - vill ha en federal variant på den europeiska välfärdsstaten. Mitt tips är härför att Obamas resa nedåt i popularitet bara har börjat. Och att han, även om det är tre år kvar till nästa presidentval, håller på att gräva ner sig i en så djup grop att det blir mycket, mycket svårt för honom att ta sig ur den i tid...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar