2009-10-26

Vad är det egentligen Sahlin vill veta?

Mona Sahlin kräver besked av Jan Guilliou om vilken information han lämnade till ryssarna under sin minikarriär som KGB-spion (SvD 091026, DN 091026). Det som intresserar fru Sahlin är dock inte vilken skada han eventuellt åsamkade Sverige, utan det socialdemokratiska partiet! Detta är givetvis bisarrt - om än inte alls, med tanke på att svenska socialdemokrater sedan länge tenderar se sitt eget parti som lika centralt för mänsklighetens framåtskridande som jordens rotationsaxel, direkt förvånande.

Indirekt riktar Sahlins krav även strålkastarljuset på en annan storhet - hennes partis historiskt schizofrena förhållande gentemot kommunismen. För den som läst svensk historia vet att socialdemokratin efter det så kallade Kosackvalet 1928 (som gick riktigt illa för (s) då partiet under 1920-talet girat vänsterut och fortfarande gick till val på gemensamma listor med kommunisterna) under Per Albin Hansson valde att börja bekämpa kommunister på hemmaplan. Men bara där!

Utrikespolitiskt skulle ty fäblässen för radikala socialistiska experiment leva kvar och Sverige och dess internationella anseende därför under 1900-talet plågas av politiker som Östen Undén, Olof Palme, Sten Andersson och Pierre Schori, som - tillsammans med en rad andra mindre men lika fula fiskar - utanför Sveriges gränser gärna simmade i ideologiskt grumliga (blod)röda vatten. Det fanns som bekant knappt en djungeldiktatur i Afrika, Asien eller Latinamerika som inte kunde räkna med frikostigt svenskt stöd efter dessa filurer kommit på statsbesök.

Så vad är det för information som Mona Sahlin är rädd för att Jan Guilliou överlämnade till KGB, egentligen? Och förresten, när frågeställningen om SAP/kommunismen nu ändå är uppe - hur vore det om Sahlin & C:o i dessa dagar faktiskt reflekterade lite seriöst över det de just nu försöker åstadkomma. Det vill säga att göra Sveriges nygamla kommunistparti rumsrent genom att bilda regering tillsammans med det..!

7 kommentarer:

 1. Även om jag står ganska långt från Guillo politiskt sett, så måste jag beundrar honom som journalist/författare.

  Därför vore det fantastiskt intressant att läsa hans analys av Socialdemokraterna.

  Säkerligen ingår mycket av det du nämner om kommunistjakt på hemmaplan och hjälp till kommunistdiktaturer på bortaplan, fast kanske i en soppa som är mycket tjockare än hans bästa Hamiltonböcker. Vi får hoppas han har kvar några kopior av det han skrev.

  SvaraRadera
 2. Till Isak: Samma här. Jag har alltid tyckt han är en mycket bra författare. Och jag måste också säga att han det senaset decenniet - genom de Tv-serier han gjorde i samabnd med sina böcker "Arn-Sverige" och "Häxornas tid" imponerat även som historisk analytiker. Jag ser därför som du fram emot att en dag få läsa vad han hade att rapportera om sossarna...

  SvaraRadera
 3. Jag tror att Mona helt enkelt försöker köpa billiga poäng genom sin indignation. Det var länge sedan jag uppfattade att Socialdemoktraterna kom med något som verkar vara annat än populistisk retorik.
  Att hon vill veta hur det drabbat SAP är logiskt eftersom en socialdemokratisk paradgren är att blanda ihop landet med partiet. Tyvärr verkar det, från södra hemisfären sett som det går hem i folkhemmet.
  Vårliga hälsningar från ett (just nu)regnigt Queensland

  SvaraRadera
 4. Till TM: Du har säkert helt rätt. Och var glad att du sitter på tryggt avstånd från det det folkhemska Sverige. Nästa höst gör jag dig kanske sällskap... ;-) Höstligt från ett blygrått Uppsala!

  SvaraRadera
 5. Ja, jag tycker du slår huvudet på spiken direkt i din analys. Sahlin, Sveriges olycka nummer ett, eller kasnke inte. Hon lär ju avskräcka många väljare, så det kan bli riktigt bra till slut. Uppskattar också att du nämner de fula fiskarna vid namn: Schori, falsk finlirare, plus andra. Glömde väl kanske Bodström, superfjanten som berikar sig på offentliga(eller kanske offAntliga)uppdrag och kör sitt eget race.

  SvaraRadera
 6. Till Rolf: Jag nämnde bara blå... f'låt rödvalarna. Havet är ju som sagt fullt med andra, mindre flundror! ;-)

  SvaraRadera
 7. Mona vill kanske byta kontokortsnummer med Guilliou !!!. :)

  Pelle

  SvaraRadera