2009-11-05

Gore går vidare

Som bland annat den utmärkta bloggen The Climate Scam uppmärksammar här börjar ihåligheten i påståendena om koldioxidens klimatologiska betydelse nu bli så besvärande, att de självutropade världsräddarna börjat se sig om efter en nästa big thing att skrämma barnen med. Och det verkar bli metan den här gången - i alla fall om man får tro Al Gore:

Over the years I have been among those who focused most of all on CO2, and I think that’s still justified,” Gore told Newsweek . “But a comprehensive plan to solve the climate crisis has to widen the focus to encompass strategies for all” of the greenhouse culprits identified in the Nasa study.
Så fort både folk och vetenskapare i allt snabbare takt börjar genomskåda och avfärda CO2-bluffen skakar alltså trollkaren Gore på sin hatt, ropar Häpp! och drar vips fram en ny världsfara. Någon som kommer att tro på honom denna gång? Säkert. Men de lär bli färre än sist. Och även denna bluff kommer för övrigt snart att falla sönder.

För även om metan - i motsats till CO2 - är en potent växthusgas så är den fördubbling som noterats i praktiken helt ovidkommande Mängden metan i atmosfären är nämligen så låg att forskarna tvingas mäta den i "ppb" vilket står för parts per billion, alltså miljarddelar. Det blir denna gång nog också betydligt svårare att skapa sympati för krav på mer drastiska åtgärder.

En stor metankälla som människan kan styra över är nämligen - djur. Och att kräva masslakt av fisande kossor lär inte bli populärt i miljörörelsens veganistiska led. Eller planerar man att ställa krav på låt oss kalla det mer alternativa lösningar för att stoppa utsläppen..?

Tillägg: Det har uppenbart börjat gå upp t o m för svenska journalister att helvetesteorierna om människans koldioxidutsläpp varit fel (eller i a f kraftigt överdrivna). Ett i dag publicerat telegram om att att vissa glaciärer i Alperna minskat med 45 centimeter (snacka om att ha järnkoll!) avslutas nämligen med orden: "Forskarna tror dock inte att avsmältningen nödvändigtvis beror på klimatuppvärmningen eftersom det krävs förändringar över längre tid för att kunna slå fast ett sådant samband." Eureka!!!

4 kommentarer:

 1. Att minska metangaserna från kossor är relativt enkelt men mycket arbetsintensivt vilket är bra under dessa tider av arbetslöshet. Det enda man behöver för att skapa en kokatalysator är person som inte är rädd för lite skit och en tändare.

  /Daniel

  SvaraRadera
 2. Nyligen publicerade ju också BBC en rapport som visade att klimatet inte blivit varmare på över elva år. När kan vi börja riva ner våra vindkraftverk?

  SvaraRadera
 3. Det anses ju att kossor - eller snarare idisslare - till för växthusgaser till atmosfären, nämligen 8% av våra totala utsläpp.

  Detta är naturligtvis rent nys och en fysikalisk omöjlighet. En kossa omvandlar grönmassa, som tillkommit genom fotosysntesen dör CO2 tagits upp, till metan, mjölk/kött och egen drift. Vore det fråga om ett nettotillskott vore det en sensationell upptäckt - nämligen Perpetum mobile.

  SvaraRadera
 4. Till Wolter: Ja, jag är inte naturvetare men jag tror de menar att djur omvandlar lågeffektivt CO2 till mer högeffektivt metan...

  SvaraRadera