Socialdemokraterna rasar, framförallt i storstäderna visar hemliga Sifosiffror som presenteras i dagens Expressen (EXP 091102). Moderaterna är nu största parti inte bara i Stockholm utan också i Göteborg och - väl värt att notera! - Malmö. Från i september förra året har S minskat från 33 till 26 % och M ökat 30 till 35 %. Och även i landet som helhet blåser nu vinden åt rätt håll. S har där minskat från 43 till 34 % och M ökat från 22 till 28 %.
Tyvärr redovisas inte övriga partier eller blockställningen i denna specialundersökning. Men nuffrorna stämmer mycket väl med den mätning som presenterades i DN i förra veckan och som också visade på ett efterlängtat trendbrott i rätt - d v s borgerlig - riktning och där skillnaden mellan blocken i praktiken utraderats.
Efter att ha följt svensk politik i sisådär ett kvarts sekel har jag förvisso lärt mig att dels alltid ta opinionssiffror med ett stort ämbar salt, dels att aldrig underskatta sossarnas möjligheter att krångla sig fram till - och väl där likt grävlingar bita sig fast vid - regeringsmakten. Men detta bådar gott! För kan de borgerliga ligga lika eller till och med öppna en liten ledning redan nu i vinter, så finns goda möjligheter att vinna i september 2010. Regeringssidan brukar nämligen traditionellt alltid vinna några procentenheter i själva valrörelsen.
2009-11-02
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Du har en mkt intressant blogg Anders.
SvaraRaderaKanske man ska börja följa den lite mer regelbundet. :)
Till Anonym: Tackar! Du är givetvis alltid hjärtligt välkommen att smurfa förbi... :-)
SvaraRaderaAngående sossarnas tillbakagång
SvaraRaderaÄntligen!
Dock förstår jag inte hur svenska folket kan acceptera den konfiskatoriska beskattning som föreligger.
Det var onekligen ett smart drag av Alliansen att ge skattelättnader till sossarna väljargrupper.
Och som väntat vågar sossarna inte ta tillbaka skattesänkningen.
Hur länge tror du sossarna kan exploatera myten om att det finns jättemycket pengar hos de rika?? Typ öka värnskatten osv.
Av vilken anledningen tror att att så många är ointresserade av att diskutera skattetrycket och därmed accepterar en konfiskatorisk beskattning?
Till Anonym: Nej, hur folk i så många decennier accepterat att tvingas ansöka om att få tillbaka sina egna skattepengar i form av bidrag har jag aldrig förstått. Men det kanske kan hänga ihop med din andra fråga - tron att det finns så enormt mycket pengar hos "de rika" att folk inbillat sig att de fått tillbaka mer i bidrag än man betalat in!? Hur länge denna illussion kommer finnas kvar vet ja f.ö. inte. Men då det har i alla tider funnits ett avund gentemot de som lyckats bättre, så det lär nog bli en seg process att utrota myten att alla skulle kunna få det bra bara vi klämmer åt "dom där upp"...
SvaraRadera