2009-11-02

Neoimperalism

Jag bojkottar egentligen - sedan publiceringen av den även för svenska förhållanden svårt antisemitiska artikeln om påstådda organstölder i Israel för någon månad sedan - Aftonbladet. Men idag gör jag ett undantag och vill rekommendera följande artikel om en sällan uppmärksammad sida av växthusdebatten. Där konstateras nämligen bland annat att:

I fattiga länder skall alltså gigantiska summor satsas för att begränsa kommande möjliga temperaturhöjningar till en fix nivå som våra politiker bestämt vara lagom. Och detta skall ske mot bakgrund av skriande investeringsbehov för dessa länders utveckling. Fortfarande lever en stor del av människorna i Afrika under fattigdomsgränsen, och det borde vara högsta prioritet att få upp den ekonomiska tillväxten. Intressekonflikten är uppenbar.

Den europeiska vänstern och klimatlobbyn (vilket är två men tyvärr bara delvis överlappande storheter då CO2-nojan som bekant sträcker sig långt in i borgerligheten) framstår i sitt patroniserande mässande gentemot tredje världen i denna och andra frågor alltmer som vår tids imperialister. I sin självinbillade godhet anser de sig nämligen - stödda på dimmiga skrivning i Evangelium enligt Gore - äga både rätten och skyldigheten att styra över infödingarna, tala om för dom vad som är bra och lära dem veta hut om de inte lyder.

2 kommentarer:

  1. Jag upprätthåller också en bojkott mot den rödbruna publikationen Aftonbladet!

    SvaraRadera