2009-11-04

Sto(r)slam

Klassiskt TIME-omslag från 1994. Nu åter delvis aktuellt!

Det blev så gott som storslam för republikanerna i gårdagens guvernörs- och fyllnadsval. I Virginia krossade republikanen Bob McDonnell sin motståndare i guvernörsvalet. I New Jersey besegrade hans kollega Chris Christie den sittande demokratiske guvernören (vilket är lika uppseendeväckande som om en moderat skulle vinna, säg, Jämtland). Och New Yorks sittande - formellt oberoende men högerinriktade – borgmästare Bloomberg vann en tredje rak mandatperiod. Enda noterbara motgången kom i delstaten New York, i vars 23:e valkrets det konservativa partiets kandidat Doug Hoffman förlorade knappt. (SvD 091104, DN 091104)

Alltför mycket skall nu inte läsas in i dessa siffror då enskilda valresultat inte betyder så mycket. Det verkliga testet för republikanerna – och Obama – kommer i nästa års ”mellanårsval” då 1/3 av Senaten är uppe för omval, hela representanthuset skall väljas om och en stor mängd guvernörer utses.

Dock! Anledningen till att nattens segrar ändå är intressanta är att det var väljare som räknar sig som Independents som avgjorde. Och enligt all politiskt korrekt statsvetenskaplig dumbologik borde detta bara ha kunnat ske om republikanerna gått mot ”mitten” (i betydelsen lova runt/tala dunkelt/håll tunt). Men det var ergo fiskalt, socialt och kulturellt konservativa kandidater som vann. Och detta i delstater som Barack Obama vann med från goda till breda marginaler för bara ett år sedan!

Nattens valresultat skall därför ses som en signal om att de politiska vindarna i USA nu blåser högerut. Och denna utveckling drivs på av den växande gräsrotsrörelsen the Tea Party Movement, som tar avstånd från de ideologiskt ostadiga proffspolitiker som dominerade republikanerna 2000-2008 och innebär en återkomst för den folkliga och principfasta ”Reagankonservatism” som präglade GOP på 1980-talet och som kan vinna röster i det politiska mittenfältet.

Och det är det bästa som hänt USA - och världen – på länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar