2010-01-20

O'yes!!!


Jag fick fel - and I'm damned happy about it! Jag vågade in i det sista inte riktigt tro på opinionsmätningarna... Att Scott Brown lyckades vinna senatsvalet i Massachusetts är den mest överraskande och politiskt viktigaste segern för Republikanerna (förutom på presidentnivå) och USA sedan deras jordskredsseger i Kongressvalet 1994. Obamas absoluta grepp över nationen är nu brutet då Demokraterna inte längre har de nödiga 60 rösterna i Senaten för att förhindra s k fillibusterdebatter; en av många spärrar mot enpartivälde och överilade politiska omsvängningar som grundlagsfäderna skrev in i konstitutionen redan på 1780-talet. Återigen har alltså det amerikanska politiska systemet bevisat sig vara oöverträffat i världshistorien. Och Republikanerna har definitivt tagit sig ur den kris som valförlusterna 2006 och 2008 skapade. Svensk media är givetvis chockad och dess kommentarer högst indignerade (SvD 10120, DN 100120, EXP 100120, AB 100120). Men en fantastisk dag som denna, vem f-n bryr sig... :-D
.
Tillägg: DN:s Rickard Westerberg har i dag en bra analys om Obamas problem. Så även Svenskans PJ Anders Linder här.

14 kommentarer:

  1. Jag är också glad att ha haft fel... Detta betyder att inte enbart väljarna revolterar utan att även den demokratiska maskinen går orent eller kanske rent av strejkar?

    SvaraRadera
  2. Till Lars: Hoppas kan vi ju alltid. Man skall dock aldrig underskratta Demokraternas förmåga. De har ty - precis som sitt svenska sociala systerparti - bland annat Facket i ryggen...

    SvaraRadera
  3. Som utlandssvensk och amerikansk medborgare ar jag tacksam att antligen funnit en svensk som har en uppfattning om vad som egentligen hander i USAs politik. Det ar mycket som den svenska pressen underlatit att rapportera bade vad galler Obamas och Demokraternas overgripande tillvagagangssatt samt amerikanarnas reaktion dartill. Har forgaves sokt artiklar i den svenska pressen som reflekterar vad som haller pa att handa i USA ifall demokraternas linje foljs. Den har baserats pa Vodoo-ekonomi som kokats ihop bakom lyckta dorrar. Jag kommer att med stort intresse folja din blogg.

    SvaraRadera
  4. Till Lisbeth: Många tack, kommentarer som din värmer! :-) Känn dig alltid välkommen att titta in och kommentera mina inlägg. Jag försöker följa nyhetsutvecklingen i USA härifrån folkrepubliken, men det är lätt att man missar saker...

    SvaraRadera
  5. @ 18.10:
    Kan en miljöpartist bli en republikan-sympatisör (i amerikansk bemärkelse) så finns det nog ändå lite hopp för detta landet...
    (även om jag i retrospekt nog aldrig egentligen passade in i det partiet, men ändå...)

    SvaraRadera
  6. Glöm inte presidentvalet i Chile, kanske är en tillnyktring på gång i kontinenten.

    SvaraRadera
  7. Till Gustaf: Ja, den vänstervåg som på senare år svept över både Syd- och Nordamerika verkar nu ha vänt. Nu väntar vi därför bara på att Hugo Chavéz störtas av det venezuelanska folk som den svenska vänstern är övertygad älskar honom över allt annat i universium... ;-)

    SvaraRadera
  8. Det var verkligen en viktig seger för republikanerna som nu får 41 senatorer och bryter demokraternas filibuster säkra majoritet. Förhoppningsvis vår vi nu se en mer balanserad politik och att cap & trade stoppas i USA och dör ut i Europa.

    De amerikanska förfäderna framstår allt mer som genier när det gäller politik och maktdelning och deras styrelseskick förhindrar än en gång extrema politiska överdrifter.

    Oroligare är jag för demokratin i Europa när EU blivit en byråkratisk diktatur, EUSSR. Från och med nu tror jag att vi kommer att få se ett allt mer maktcentrerat och korrumperat EU som kommer att besluta om allt mer Orwellska och Kafka artade lagar och regler samt ökande skatter och byråkrati som expanderar på alla områden. Fler och fler problem kommer att identifieras och lösas med mera lagstiftning, skatter och byråkrati (polis, militär, utrikes, immigration, etc). EU är en guldgruva för politiker och byråkrater men en stor börda för folken. Vi bör återgå till ett frihandelsavtal med de fyra friheterna och lägga ner EU och återgå till riktig demokrati på nationalstatsnivå.

    SvaraRadera
  9. Till Johnny: Jupp, EU har långsiktigt mycket större problem än USA, som nu (förhoppningsvis) har passerat sitt "federala Rubikon" och i framtiden kommer att börja skala tillbaka de federala åtagandena. Om brysselianerna bara läste liste historia emellanåt skulle de därför förstå att de går åt fel håll. Men de är väl för fullt upptagna med att läsa utredningar om hur hur EU-maskinen skall kunna göras ÄNNU krångligare.

    SvaraRadera
  10. Sedan kommer väl både demokrater och republikaner igen även när de har blivit rejält tilltufsade. Varje gång man läser i svensk media att republikanerna nu är helt ute vet jag att de kommer att komma tillbaka liksom amerikanerna tröttnar på republikanerna när de fått styra för länge.

    Lisbeth,

    jag kan också rekommendera bloggen www.amerikanskpolitik.se där Mathisa Sundin följer amerikansk politik från ett mer brett perspektiv. Även www.erixon.com och Johan Ingerö (googla honom) följer amerikansk politik och har bättre analyser än vad svenska medier klarar av att ge.

    SvaraRadera
  11. Till Jonas V: Jupp, Dem's och Rep's har dominerat amerikansk politik sedan 1850-talet. Och det finns ingen anledning att tro att något av dem i vår livstid kommer att utraderas. De är nämligen så "breda tält" och som sådana så öpnna för nya idéer och trender att de hela tiden transformeras och modderniseras.

    SvaraRadera
  12. För ja, VEM i all värld vill väl ha gratis sjukvård åt ALLA? Hmmm...

    SvaraRadera
  13. Till Fatap: Det finns inget som heter gratis, allt handlar om olika sätt att finansiera tjänster. Skatten är ett sätt, privata försäkringar ett annat... Sen är det en ren myt att de som saknar försäkring i USA inte får vård. Alla offentliga sjukhus i USA är enligt lag skyldiga att ge alla vård, obereoende av omde har försäkring eller inte!

    SvaraRadera