2010-01-19

Still A Right Nation!

Efter att George W Bush vann en trygg seger i presidentvalet 2004 utkom en bok som hette Right Nation: Conservative Power in America som på djupet gick in på frågan om när och varför USA blev en - enligt euroepiska mått mätt - nästan extremt konservativ nation. Författarna hävdade bland annat att den amerikanska konservatismen var ett närmast naturligt utfall av den amerikanska kulturen. Boken mötte därför mycket stånkande i politiskt korrekta "sliberala" kretsar. Och folk bröt efter Demokraternas segrar 2006 och 2008 närmast benen av sig för att hånflinande avföra dess slutsatser för gott.

Well, nu kommer mer eller mindre dagligen bevis för att detta illasinnade rykte om den amerikanska konservatismens död varit betydligt överdrivet. Som den här undersökningen, som visar på att amerikanerna i gemen inte rört sig en millimeter till vänster på senare år, utan att folksjälen ligger fast förankrat där den var när Right Nation skrevs. Jag skrev också här för någon månad sedan om att den folkliga konservatismen i USA bakom Republikanernas just något skamfilade fasad mår mycket, mycket väl. Om sedan detta räcker för att inatt svensk tid snuva Demokraterna på den tills bara för en vecka sedan säkra segern i fyllnadsvalet till Senaten i Massachusetts återstår givetvis att se. Jag tvivlar fortfarande. Men enligt de senaste mätningarna ser det mycket lovande ut...

2 kommentarer:

  1. Här får du lite (glaciär)vatten till din kvarn.

    http://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-rapport-om-glaciarer-felaktig-1.1029731

    SvaraRadera
  2. En nästan perfekt spurt av Brown, jag sätter mina pengar på Brown.

    Om han vinner bör det resultera i en omprövning av Obamas politik mot mitten omgående så att inte flera demokratiska senatorer förlorar nov 2010 och han själv i nov 2012.

    Obama lovade Hope and Change, Change we can belive in och att han inte var som andra kohandlande politiker. Sedan har inget hänt, inga trupper har skickats hem, sjukreformen är full av värsta kohandeln som vi sett på länge, sedan alla dyrbara bailouts av banker och bilföretag.

    Well, om Obama drar rätt slutsatser av MA förlusten (om så) och ändrar politiken från vänster till mitten och fler jobb skapas har han en chans att bli omvald 2012, men det återstår att se.

    SvaraRadera