2010-02-20

Den verkliga skandalen

När man studerar storleken på och den dramatiska tonen i de rubriker som de senaste dagarna omgett uppgifterna om provvalsmygel inom Moderaterna undrar man vad som egentligen är den största skandalen.

Att ett fåtal personer varit oärliga och försökt förbättra sin placering inför höstens val? Eller att svensk media redan helt övergett alla försök att ens försöka framstå som neutral i sin valrörelserapportering? (SvD 10220, DN 100220, EXP 100220, AB 10220)


Att den svenska journalistkåren sedan decennier har en i förhållande till befolkningen i övrigt icke representativ ideologisk sammansättning har vi vetat länge. Nu har vi därtill fått (ytterligare) ett bevis på att den inte klarar av att sköta sitt jobb på ett professionellt sätt. För är det någon som ens i sin vildaste fantasi tror att en motsvarande, trots allt, minuskel händelse inom - säg - Miljöpartiet skulle ha fått ens hälften så mycket uppmärksamhet..?

3 kommentarer:

 1. OCH OCKSÅ! Att stockholmsmoderaterna benämner Stockholms kommun för Stockholms STAD. När NU vi svenska folk har kommit överens om, stadgat i lag, att alla våra kommuner Sverige runt benämns KOMMUN. Att vi däri hävdar demokratin. Men att stockholmsmoderaterna som stadsboende, hävdar att dessa, är nått finare människor än andra, landsbygdsboende. Som man ju inte kan benämna landsbygd för stad.
  .
  Och visst finns också Stockholms STAD, med sina gator, höga hus och dålig luft. Där alltså samhället av invånarna runt Kornhamnstorg benämns just KOMMUN.
  Och jag hävdar absolut inte att denna ordningen, är den bästa för all framtid. Att inte omöjligen, det kanske måste vara en viss samhällsmässig skillnad mellan att bo i stad och på landsbygden. Med att vi svenska folk då diskuterar saken och röstar. Inte att en ändring skall köra med våld och terror.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte lusläst alla artiklar rörande händelsen och har lite svårt att förstå vari fusket ligger. Är det att partiaktiva värvar nya medlemmar för att få dem att rösta på sig i provvalet? Det finns väl ingenting som tyder på att de har gått med annat än friviligt? Har värvarna nekat personer som inte vill rösta på dem medlemskap? Är det att medlemsavgiften i vissa fall betalats av värvaren? Detta innebär ju isåfall att alla föreningar som inte tar ut en medlemsavgift fuskar. Handlar det om att de nya medlemmarna är invandrare (och därmed tydligen anses vara mindre vetande och lättlurade)? Är detta isåfall ett större fusk än att som ett visst annat parti sluta avtal med moskéer vars imamer sedan under bönemöten talar om för medlemmarna vem de ska rösta på? Rör det sig möjligtvis om att värvaren varit behjälplig i att informera om hur provvalsröstningen går till? Att den nya medlemmen anser att personen som värvat henne/honom är en bra kandidat som hon/han vill stödja anser jag vara sannolikt, och att det sker frivilligt är självklart om man inte har en rasistisk syn på invandrare. Om det är som jag har uppfattat saken så är handlandet knappt ens moraliskt förkastligt. Förövrigt har provvalet endast en marginell betydelse för vallistornas utseende. Ett visst annat parti har inte ens provval. Om det alls förekommer fusk så är det isåfall senare i kedjan när nomineringskommitéer helt enligt eget godtycke väljer att ignorera medlemmarnas vilja.

  SvaraRadera
 3. Till Patrik: Ja, detta är verkligen en storm i ett vattenglas..!

  SvaraRadera