2010-02-14

Det stora språnget


Den nu gamla sanningen om att ju mer Mona Sahlin syns i TV, desto större tapp för Socialdemokraterna i nästa opinionsmätning bekräftas i dag åter (SvD 100214 + ledare, EXP 100214, DN 100214). Efter den s k superveckan, med fyra stora partiledardebatter, rasar avståndet mellan blocken ihop från över tio till bara drygt tre procent, vilket i praktiken betyder jämnt läge. Siffrorna för partierna ser ut som följer:

Moderaterna: 29,6 (+3,8)
Centerpartiet: 5,6 (+0,6)
Folkpartiet: 6,5 (-0,2)
Kristdemokraterna: 3,9 (-0,1)

Socialdemokraterna: 34,6 (-2,3)
Vänsterpartiet: 5,1 (-0,4)
Miljöpartiet: 9,3 (-0,1)
Sverigedemokraterna: 3,4 (-1,6)
Övriga: 2,0 (+0,2)

Med detta minskar alltså också (mindre viktigt men ändå ) avståndet mellan Moderaterna och Socialdemokraterna till kittlande låga fem procent. Tänk om, tänk om...

Tyvärr finns även ett smolk i bägaren då KD som synes hamnar på 3,9 % . Jag tar dock inte så allvarligt på detta. Det finns ty mer än tillräckligt med besvikna gammelmoderater för att garantera att de i slutändan klarar spärren. Men jag kan ändå aldrig sluta tänka på att om Alliansen lagt historiska blockeringar och partiegoismen åt sidan och gått till val på gemensamma listor, så hade man sluppit denna skavande ärt i den borgerliga madrassen.
.
I övrigt det dock bara glad läsning. Både C och FP ligger på 5-7 %, vilket känns tryggt. Jag tror också båda partierna har potential att knipa ytterligare en till två procent var från sossarna och MP. Centern börjar nämligen framstå som ett alltmer sunt miljöparti och därmed ett alternativ för landets latteliberaler; storstadbor som vill att de städer de bor i utvecklas och att de skall kunna ta bilen ut i naturen, inte såsom herr Eriksson och Wetterstrandskan kräver tvingas bo i den. Och Folkpartiet kan med sina skarpa profil i skol- och utbildningsfrågor till i höst locka till sig ytterligare ett antal tiotusental akademiker på orter som Uppsala, Lund och Linköping. Och då valet kommer att avgöras av blott ett par hundratusen röster är detta oerhört viktigt.
.
SD hamnar härtill utanför riksdagen, vilket jag tar som ett tecken på att partiet - likt tydligen ett antal svenska OS-delegater - toppat för tidigt. Och i takt med att valdebatten rullar igång kommer det massmediala utrymmet - och därmed troligen även siffrorna - för SD att minska ytterligare. Jag skulle i o f en dag gärna se att det bildas ett nytt parti som "rörde om i grytan" och bland annat satte ett seriöst fokus på den svenska invandringspolitiken. Men då skall det vara genuint borgerligt individualistiskt, värdekonservativt och marknadsliberalt alternativ, inte ett gäng gamla skinnheds som kollektivt dömmer folk efter deras härkomst och vill slå vakt om sossarnas förlegade bruksorts- och granskogssocialism.
.
Avslutningsvis. Att S och M numera numera verkar fungera som kommunicerande kärl visar att Moderaterna lyckats i sin ambition att etablera sig som det stora, naturliga alternativet till det en gång (s)tatsbärande partiet. Vilket är glädjande. Förr krävde ty en överströmning från vänster till höger att ett av mittenpartierna fungerade som brygga; d v s få sossar gick direkt till "högern" utan landade först hos C, FP eller KD, som i sin tur tappade väljare till M. Nu kan de senare ta väljare från vänstern direkt, vilket minskar trögheten i systemet (och ökar svängrummet för de tre mindre Allianspartierna att profilera sig på högerkanten).
.
Allt kan nu därför hända fram till valdagen...
.
Tillägg: I Stockholm, som brukar ligga före resten av landet i opinionstrender, är den borgerliga trenden mycket stark. Lovande! :-)

11 kommentarer:

  1. Jag är benägen att hålla med dig att Sahlin äventyrar hela oppositionen. Hon fördummar väljarna - och tyvärr ser jag inte heller något annat partiledarämne inom S.

    När det gäller alliansen så förstår jag inte hur de kan pumpa in miljarder i SAS och äventyra miljarder genom att gå i borgen för lån som Spyker upptar hos EIB. Hur kan man rösta på en sådan politik? Äventyra inte skattemiljarder i Trollhättan utan ha omställningssystem för de som blir arbetslösa. Och här är ju också M riktigt illa ute. Det blir ju inte fler jobb om man sänker alla jäkla bidragsnivåer som finns.

    Sen Kd:s dinosauriepolitik i HBT-frågor skrämmer - jag trodde att du var lite progressiv.

    Björklunds utbildningspolitik fattar inte jag hur du som akademiker kan företräda. Betyg och prov är till för lärare - inte för att eleverna ska prestera eller ska bli bättre. Företagare och kreativa människor ska inte tenteras genom prov. De ska prova på entreprenörskap in real life.

    Så - seriöst - förstår inte vad som är bättre med alliansen än oppositionen.

    Tror du Ny demokrati revival löser det hela?

    SvaraRadera
  2. Till David: Jag håller med om all kritik du riktar mot den nuvarande regeringen! Men alternativet skrämmer mig ännu mera. Och: något klassiskt missnöjesparti tror jag inte skulle vara bra. Allra helst ser jag att KD helt ömsar skinn och blir ett typiskt europeiskt (eller ännu hellre amerikanskt) högerparti. Men om detta inte sker skulle jag välkomna ett nytt, seriöst parti på samma kant. Bredden på det ideologiska landskapet i Sverige är ty idag på tok för snävt.

    SvaraRadera
  3. Kd av amerikanskt kyrkligt-höger-snitt är ju inte mindre dinosaurielikt i HBT-frågor än ett svenskt KD. Tror inte det räcker att ömska skinn utan tror alternativet är en undanskymd plats i den jönköpingska kommunpolitiken.

    Björklunds skolpolitik - håller du alltså med om att den är passé? Jag har noterat att merparten pedagoger av facket inte håller med Björklund. Skulle merparten av nationalekonomer vara mot Borg skulle det bli ramaskri - men att utbilda morgondagens ungar är ju inte lika viktigt som att hålla koll på statsfinanserna det kommande året :-D

    Håller med dig om att den ideologiska debatten saknas - ty vi behöver mer debatt.

    Ehuru, alla de där "ty" som du stoppas in överallt - fyller de egentligen någon språklig funktion - eller är du ty-fantast eller är det bara för att snobba till det?

    Och skulle inte du skriva i helgen snarare än att svara på mina blogginlägg?

    :-D

    SvaraRadera
  4. Till David: Våra bedömningar av KD:s potential går uppenbarligen isär. Och vad gäller FP:s skolpolitik är den mycket vällovlig (även om jag inte tycker den går tillräckligt långt; betyg i ordning & uppförande saknas t ex vad jag vet fortfarande i deras kravlista). F ö anser jag att pedagogernas försvinnande från svensk utbildningspolitik skulle vara den i särklass bästa sak som kunde hända. Dessa är ty (ja, jag använder det frekvent för att försöka återintroducera detta vackra lilla ord i svenskan!) behavioristiska pellejönsar som bara skapat skada, oreda och förödelse i sin väg...

    SvaraRadera
  5. Det bästa alternativet för att få röster från S är att låta Mona Sahlin komma till tals. Ju mer hon snackar - desto mer att folk inser att hennes snack är just bara snack att det aldrig kommer hålla! Alltså mer debatter, mer retoriska utspel från Sahlins sida!

    /John

    SvaraRadera
  6. Till John: Jupp, ut med henne på spelplan bara. Ingen är så bra om sahlinskan på att först dribbla bort sig själv och sen göra ett präktigt självmål. Eller två. Eller tre... ;-)

    SvaraRadera
  7. Alliansen är bättre på försvarssidan också, om ni frågar mig. Och eftersom jag är småbarnsförälder så gillar jag att få fortsätta vara myndig också.

    SvaraRadera
  8. Hoppla, hoppla - betyg i ordning och uppförande!

    Tror du verkligen betyg, prov, smäll på fingrarna om man inte sköter sig, ordningsbetyg et cetera är att förbereda dagens ungar inför framtidens utmaningar?

    Vad kommer du själv ihåg från samhällskunskapsprovet du hade i åttan? Eller på vilket sätt var betyget ett incitament för dig att fortsätta förkovra sig?

    Skolans uppgift måste vara mer av ämnesintegration, eget arbete, mer ödmjuka lärare som låter eleverna få misslyckas - learning by doing - och framför allt uppmanande till mer experimentlusta i skolan.

    Varför behövs betyg i ordning och reda i den svenska skolan - motivera det - förstår verkligen inte personer som har denna mycket förlegade uppfattning.

    :-D

    PS
    Jag gillar också "ty"

    SvaraRadera
  9. Till David: Betyg i allmänhet är bra och nödvändiga då de klargör kopplingen mellan insats och utfall. Och ett i ordning och uppförande behövs därtill för att lära ungar att bete sig respektfullt och civiliserat. Många av dagens curlingföräldrar har nämligen tyvärr valt att helt skippa denna plikt sedan länge. Det räcker att vandra ut med gatorna i Uppsala en vardageftermiddag för att inse detta sorgliga faktum...

    SvaraRadera
  10. Hmm f.d skinheads...

    Hur många bruksorter finns det i Skåne och Blekinge?

    Definitivt tvärtom i ett fall, Stellan Bojerud, bl.a f.d huvudlärare i militärhistoria vid Försvarshögskolan och f.d aktiv moderatpolitiker, gick för knappt ett över till SD pga missnöje med den borgerliga försvar- och säkerhetspolitiken

    Sin blogg kallar han för Mopsen´s blogg.

    I denna post nämner han att en thailändsk väninna till hans Laosfödda sambo in nästa val tänker rösta på "Mopspartiet"

    Det plågsammaste med att vara Sverigedemokrat

    SvaraRadera
  11. Till Mats C: Eftersom SD funnits i lite olika olika skepnader i över 30 år har de kanske lyckats rensa bort de värsta företrädarna. Men det bryr jag mig inte om. De kunde ställa upp med enbart helnyktra professorer i lingvistik på listan, jag skulle inte bli imponerad av deras politiska visioner i a f.

    SvaraRadera