2010-02-07

På helt rätt väg

Kristdemokraternas Göran Hägglund går nu vidare och börjar fylla förra årets tal om "verklighetens folk" med konkret innehåll. I en debattartikel rörande kvoteringsdebatten skriver han i dag bland annat:

För vad det ytterst handlar om är faktiskt inte bara en jämställdhetsdiskussion utan också en fråga om vilken demokratisyn man har. Är det demokratiskt riktigt att underkänna de enskildas och familjernas självständiga val baserat på att det sammanlagda utfallet av valen inte passar? Medborgarna ses som statsegendom i stället för att staten ses som medborgarnas tjänare.
Och han avvisar sedan utifrån detta allt tal om kvotering. Vilket man bara kan hålla med om! Kvotering är ty själva antitesen både till individualism och demokrati; ett statssocialistiskt otyg som bara folk som tror sig veta bättre borde vara beredd att använda sig av...

11 kommentarer:

  1. Vill verklighetens folk ha försäljningsförbud på snus? Eller stopp för sprutbytesprogram? Hårdare alkohollagstiftning genom inkluderande av passivt drickande i lagstiftningen?

    Tyvärr, jag ser inte någon konkreta politik från Kristdemokraterna. Det är ett parti som förstått att tungomålstalsförmynderiet inte drar röster, men det är svårt att gå ifrån de värderingar partiet egentligen har.

    SvaraRadera
  2. Jag får många tankar om kvotering, tror det är en dålig ide, bättre att jobba för att vi har skillnader men att de värdemässigt är lika. Med andra ord jämställdhet kan vi enbart ha om vi inte manipulerar som en kvotering blir.

    Sedan anser jag att Sverige har viktigare frågor att jobba med för det här landet består av alltför många människor som har förlorat sina hem några sina anhöriga blivit/är skuldsatta och blivit arbetslösa, Vad är det som gör att ni politiker inte lyssnar på människan?

    SvaraRadera
  3. Till WI: Sant att de har ett tungt bagage, men de rör sig i a f åt rätt håll...

    SvaraRadera
  4. Till Inpsirerar: Håller helt med om allt du skriver! I synnerhet om politikers oförmåga att lyssna på människor - maktens arrogans brukar man tala om!

    SvaraRadera
  5. Jag får intrycket att moderaterna, det stora alianspartiet, svänger vänster i valrörelsen och måste vinna fler kvinliga röster för att vinna och därför kvoteringsförslaget, de moderatväljare som inte vill ha könskvotering kan då gå höger ut och rösta på KD, FP eller C som behöver alla röster de kan få för att hänga kvar, både KD och C är farligt nära 4% och åker ett aliansparti ut så är det adjöss med aliansregeringen.

    Det är ovant att finna det politiska varumärket moderaterna och numer nya modraterna positionerat längst till vänster av de fyra borgerliga partierna som nu slåss om väljarna direkt med sossarna.

    SvaraRadera
  6. Till Johnny: Som ideologisk "gammelmoderat" kan jag bara hålla med...

    SvaraRadera
  7. Mycket bra av Göran Hägglund, men hur skall han nu få med sig Anders Borg på att avskaffa jobbavdraget, som ju är en form av kvotering till lägre skatt?

    SvaraRadera
  8. Till Anonym: Få bara med Borg på sänkt skatt till alla, så löser sig det "problemet"...

    SvaraRadera
  9. Hej!

    I sak håller jag med Hägglund om att det är fel med att fler månader i föräldraförsäkringen ska vara kvoterade till respektive förälder, men hans kritik blir hycklande eftersom kd utan problem vill detaljreglera familjepolitiken inom ett annat område, möjligheten till närståendeadoptioner.

    2002 beslutade riksdagen, alla partier förutom kd röstade ja, att samkönade par ska få samma möjligheter till närståendeadoptioner som olikkönade par. Jag vill förtydliga att närståendeadoptioner är inte någon rätt för något par utan det prövas om det är till barnets bästa.

    Så när Hägglund skriver bl.a. följande i sin debattartikel skulle det vara möjligt att vändas emot honom själv och hans parti.


    "Är det demokratiskt riktigt att underkänna de enskildas och familjernas självständiga val om det sammanlagda utfallet av valen inte passar? Medborgarna ses som statsegendom i stället för att staten ses som medborgarnas tjänare.

    Vet inte föräldrarna bättre än politiker vad som är bäst för de egna barnen? Jo, så är det om man ser till varje person, men inte om man ser till det samlade resultatet, blev svaret! Det vill säga principen om att man ska få bestämma själv övertrumfas av synen att människor gör fel."

    Ännu 2010 är Kristdemokraterna emot att barn i homofamiljer ska ha samma juridiska trygghet som andra barn. T.o.m. Sverigedemokraterna är för närståendeadoptioner för samkönade par trots att de är emot övriga homoadoptioner. I flera andra länder som Norge och Tyskland har kristdemokratiska partier acccepterar närståendeadoptioner för samkönade par. Men inte kd. Hägglund vill detaljreglera trots att det orsakar sämre trygghet för vissa barn. Så var det med Hägglunds frihetsengagemang för "verklighetens folk".

    Bengt

    SvaraRadera
  10. Till Bengt. Jag känner inte till detaljerna om KD.s adoptionspolitik, men är det som du säger (vilket jag inte betvivlar) får de lov att titta över den om de inte, som du säger, skall bli hycklande. Överlag så befinner sig ju KD:s nyorientering i ett mycket tidigt skede, så detta kommer troligen snart att ske.

    SvaraRadera
  11. Hej Anders!

    Ja, de har hittills varit absurt tröga men eftersom de gjort några mindre svängningar inom alkoholpolitiken (åt frihetligt håll) så är det chans att de senare byter attityd till det här.

    Bengt

    SvaraRadera