2010-02-23

Välfärdstaten vid vägs ände

Den så kallade välfärdsstaten har sedan 1800-talet brett ut sig. Först gick det långsamt, många både nödiga och nyttiga reformer genomfördes. De förblev dock länge begränsade och därför relativt både billiga och lättadministrerade. Efter andra världskriget började dock de offentliga åtagandena mångdubblats. Och då våra kära politiker i sin kortsiktighet fram tills nu (för att kunna strö pengar över väljarna i form av populära bidrag och diverse "gratis" samhällstjänster) valt att skjuta kostnaderna på framtiden, så är det numera många ekonomer som varnar för att västvärlden står inför problem som får finanskrisen och Greklands budgetproblem att framstå som nageltrång och snuva i jämförelse med dubbelsidig lungcancer. Läs om ett riktigt skrämmande scenario här.

7 kommentarer:

  1. "Lunchcancer"! Sådant fanns inte ens när jag började läsa medicin på 60-talet. Allting var bättre förr!

    SvaraRadera
  2. Lungcancer skall det givetvis vara... :-D

    SvaraRadera
  3. Det ser ut som välfärdsstaten Sverige ligger (betydligt) bättre till än USA enligt de där tabellerna som presenteras i högra marginalen av Cervenka. Om USA hade gjort som Sverige så hade det sett bättre ut - varför har du inte den rubriken istället - sossehatare :-D

    SvaraRadera
  4. Till Anonym: Sverige har på senare år klarat sig bättre tack varae att vi sedan 1990/91 övergivit några av de sämst fungerande systemen typ ATP. Tyvärr har USA laggat i detta reformbehov - och har med valet av Obama beslutat sig för att vandra ytterligare en bit ner i avgrunden. Men de tvingas lära sig de också så småningom, tro mig. Men sen måste båda länderna, som artikeln påpekar, långsiktigt gör oändligt mycket mer för att undvika en kollaps!

    SvaraRadera
  5. Ett av de stora problemen med USA (till skillnad från Sverige) är att de har varit i krig de inte har råd med. Bush var nästan lika villig att förstora staten som Obama är.

    SvaraRadera