2010-04-12

BREAKING NEWS... Inte riktigt!

Svensk forskning (läs: dina skattepengar) går från klarhet till klarhet. Nu senast har man vid Uppsala universitet bland annat slagit fast att "dödligheten (är) högre för äldre än för yngre"... Tänk det hade man nog nästan kunnat räkna ut själv!

7 kommentarer:

  1. Värst vad raljant du är när du refererar vetenskap. Så här står det i den källa du anger (det är jag som ändrat till versaler: "SOM VÄNTAT var dödligheten högre för äldre än för yngre .... MEN ÄVEN EFTER ... HÄNSYN till sådana faktorer såg de ett klart samband mellan hur många återstående tänder personerna haft ... och risken för att de skulle dö under de följande 12 åren", och så följer ett resonemang om tandlossning som möjlig varningssignal för hjärt-kärlsjuklighet. Har du ett Tooth-loss-gate på gång nu som komplement till stollerierna om climategate?

    SvaraRadera
  2. Nu är du väl orättvis ändå. Resultatet är ju att de som förlorat många tänder har högre dödlighet även när man tagit hänsyn till åldersskillnader. Att äldre har en högre dödlighet än yngre är en bisak i studien.

    SvaraRadera
  3. Till Anonym och Johan: Nej, jag litar sannerligen inte obetingat på "forskning" och synnerhet inte efter Climategate. Men detta var annars bara en kul grej..!

    SvaraRadera
  4. Hej, ja, humorn är ju olika. Jag håller absolut med om att man inte skall lita obetingat på forskningen. Men lika illa är att avfärda den med en betingad reflex när helst detta passar ideologiskt.

    Det är häftigt att betala skatt till stöd för god forskning!

    SvaraRadera
  5. Till Aononym: Där har vi helt olika åsikter...

    SvaraRadera
  6. Kul. Det påminner mig om en tämligen ny doktorsavhandling, vars "summary" kan läsas här: http://www.anst.uu.se/chrislag/Summary-CL.pdf

    Höjdpunkten: "In conclusion, it can be observed that primarily older inhabitants and a
    relatively large proportion of older singles of working age chose to stay on,
    while youths and younger inhabitants of working age moved from Ängersjö."

    Man måste emellertid vara försiktig, för att dra allt för långtgående växlar på detta, och avhandlingsförfattaren garderar sig med följande ord: "A central problem of all micro-studies – including this one – is the difficulty
    of generalising based on their results."

    SvaraRadera
  7. Till Shenoute: Det känns bra att få sådana här svåra saker utredda. Tryggt liksom, ifall man skulle ha missuppfattat vissa fundamenta... ;-)

    SvaraRadera