2010-07-30

Glädjande nuffror

Den svenska BNP-tillväxten överträffar förväntningarna. Sveriges ekonomi framstår därmed alltmer som en av världens i särklass starkaste. Jag utgår ifrån att Sahlin & C:o kommer att hävda att detta beror på fackföreningar, landsting, LAS, MBL, glesbygdsstöd, SIDA och på Marknadens förhoppningar om att vi inom några månader kan ha Lasse Ohly som finansminister...

4 kommentarer:

  1. Humlan flyger!

    Är det förresten inte lite underligt att det är halvauktoritära stater som har världsrekord i ekonomisk utveckling, typ Sverige och Japan - det vill säga sett i ett längre historiskt perspektiv?

    SvaraRadera
  2. Till Aononym: Det skulle jag nog inte säga att dom har. Långsiktigt har det väl varit fria ekonomier som England, Holland och USA som vuxit och utvecklas mest/snabbast. Kulturellt mer auktoritära regimer har sedan i flera fall varit duktiga på att ta efter, men de har knappast lett utvecklingen mer än på något/några enstaka områden (Japan inom bil/elektronik, Sverige periodvis inom skogsbruk, etc)...

    SvaraRadera
  3. Jag håller med. Man ska vara försiktig med orden. Andra länder har förstått presterat bättre i ett lite större perspektiv. Vad jag tänkte på var den relativt sett höga och uthålliga tillväxten. Men de startade senare och helt och hållet har de ju inte kommit ikapp de ledande, utan snarare råkat ut för ordentliga bakslag. Poängen var inte att de skulle vara bättre än England eller U.S.A., bara att det ändå är underligt att de har kunnat gå så bra som de har under så pass lång tid.

    SvaraRadera
  4. Till Anonym: Man får nog här vara lite cynisk och skilja på politisk och ekonomisk frihet. Marknadsekonomiska diktaturer kan ofta fungera bra (militärdiktauren Chile, de kommunistiska diktaturerna Kina och Vietnam, etc). Det finns ju dom som hävdar att krav på demokrati följer naturligt när välståndet når över en viss nivå. Låt oss hoppas de har rätt!

    SvaraRadera