2010-07-31

Underbar klarsyn!!!

Missa för allt i världen icke denna debattartikel rörande FN av debattören Fredrik Segerfeldt. Jag har sällan läst något mer klarsynt i svensk debatt:

Allra värst är dock de grundläggande strukturfel som organisationen lider av: universalitets- och likställighetsprinciperna. Det vill säga idéerna om att alla stater ska vara med, och att alla stater ska ha lika mycket värde. Detta oavsett om de styrs av diktaturer som mördar sin egen befolkning eller av demokratisk tillsatta ledare som folket kan utkräva ansvar av och avsätta. Endast 46 procent av FN:s medlemsstater klassas som politiskt fria.

Det vore kanske inte så farligt om FN bara var en diskussionsklubb. Så är dock inte fallet. I stället är FN den internationella rättens främsta källa. Det är som att över hälften av ledamöterna i Sveriges riksdag skulle vara nominerade av landets Hells Angelsklubbar. Hur legitim skulle en sådan rättsordning vara?
Det är när man läser sådant här som man får en distinkt känsla av att Verkligheten till slut håller på att bryta igenom den mentala sirapen även i Sverige... :-)

2 kommentarer:

  1. Med tanke på vad de gröna misantroperna höll på med i Köpenhamn är det hög tid att överväga att kraftigt minska bidragen till FN. Kanske kan USA, som vanligt, gå före i denna viktiga fråga...?!

    SvaraRadera
  2. Till Lejeune: Garanterat inte under den nuvarande administration...

    SvaraRadera