2010-07-24

Stilla läge över sommaren


Förtroendet för den borgerliga regeringen är fortsatt mycket högt, trots "Littorinaffären". Hela 65 % tycker att den gör ett bra eller mycket bra jobb. Detta måste komma som en kalldusch i sommarvärmen för de rödgröna, som garanterat legat i hängmattorna och hoppats på att en akut förtroendekris för regeringen skulle kunna dra bort intresse från den katastrof (i form av deras egen budget) som drabbade oppositionen i maj/juni.

Inom någon vecka bör vi ha fått ett antal "riktiga" partisympatimätningar som visar hur de politiska vindarna blåst under sommaren. Och min känsla är att de kommer att se ut som de gjorde i slutet av juni, d v s mer eller mindre jämt skägg. Ett par mätningar visade då förvisso en stor borgerlig ledning, men de var outliners. Om inget oförutsett inträffar tror jag därför att vi nu har knappt åtta veckors nagelbitande framför oss.

Det finns dock ett möjligt scenario i form av en tidig opinionskollaps för vänstern. I resten av västvärlden mönstrade ty den marxistiska-keynesianska vänstern av redan i samband med kommunismens fall 1989-91, medan den i Sverige överlevt både inom V och (delvis) SAP. Och det är möjligt att tidens gång nu tillsammans med regeringens framgångsrika krishantering i år kommer att innebära att historien hinner ikapp även svenska folket.
.
Men detta senare är som sagt ännu bara ett scenario. Och väl tyvärr ett mindre troligt sådant. För en häpnadsväckande stor andel av svenskarna har ju såhär långt visat sig vara mer eller mindre helt immuna mot Verklighetens propåer...

2 kommentarer: