2010-08-31

Läget allt stabilare


De goda siffrorna för de borgerliga håller i sig. I dag kom två mätningar, varav den ena (Skop) visar att de borgerliga åtnjuter en växande ledning. Och även den andra, från United Minds, som hittills ofta avvikit från den allmänna opinionsbilden, visar en liknande tendens. Jag är som jag skrivit tidigare något skeptisk till United Minds mätningar då de enbart görs via nätet. Men dagens nuffror ligger alltså mer i linje med den allmänna bild av opinionsläget som kanonaden av mätningar nu visar.Opinionbilden håller m a o på att stabiliseras till borgerlig fördel!

Idag presenterar de rödgröna också efter sju sorger och åtta besvär sitt valmanifest. Och detta är t o m enligt svensk media de rödgrönas sista chans att vända vinden inför valet. Om en dryg vecka eller så bör vi nog därför ha en ganska god bild av hur valet kommer att sluta. Jag tippar att de rödgröna då kommer att ha hunnit hämtat in något av den senaste veckornas stora tillbakagång, men inte tillräckligt. Och att den stora frågan på valkvällen därför kommer att bli om SD kommer in och blir vågmästare eller inte...

6 kommentarer:

 1. Jag vet inte om det stämmer längre, men många undersökningsinstitut använde förr (förra valet?) bara undersökningar över fast telefon, vilket blir problem när många inte längre har det.

  SvaraRadera
 2. Till Tor: Sant, men numera ringer väl alla institut till både fasta telefoner och mobiltelefoner, vilket bör kompencera för detta. Eller?

  SvaraRadera
 3. Om det är så bör det förhoppningsvis kompencera.Så länge man har vetskap om ett snittmässigt antal nummer så.

  Eller så drar man ett snitt över de olika mätinsitituten. Om UM bara använder nät bör det exempelvis kompenceras mot någon annan som bara använder fast.

  SvaraRadera
 4. Till Tor: Jag vet faktiskt inte hur de olika instituten gör i detalj... I vilket fall så pekar ju de flesta mätningar i rätt riktning. Den den "mätningarnas mätning" som SVT gör bör ju visa trovärdiga medeltal: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=131407

  SvaraRadera
 5. Tack, för länken. Den kände jag inte till. Det är precis så man vill göra, medelvärde över mätningarna.

  Från SVT

  "Telefonintervjuer är det etablerade sättet att mäta partisympatier. I telefonintervjuer faller dock personer utan fast telefon bort, varför vi även har med opinionsundersökningar som använder internet för att fråga hur människor kommer att rösta.

  Genom att sammanställa flera olika instituts opinionsundersökningar kan man skapa en tydligare bild av hur det verkliga opinionsläget ser ut.
  "

  SvaraRadera
 6. Till Tor: Om opinionsinstituten inte ringer folk med "bara" mobil kan man ju undra hur de tänker; detta har ju blivit närmast en livsstil för en hel generation... :-S

  SvaraRadera