2010-08-30

Fullständig intellektuell kollaps

Jag skrev bara för någon dag sedan att paniken troligen snart kommer att börja sprida bland de rödgröna på grund av deras usla opinionsläge. Och nu har det skett. LO:s ordförande(sic!) går ty nu ut och förklarar i en debattartikel att hennes parti - d v s sossarna - medvetet kommer att bryta mot lagen om det vinner valet i Stockholms län. Så nu är det alltså offentligt: den svenska arbetarrörelsen deklararer öppet att den struntar i den demokratiska rättsstaten och dess spelregler. Jag är inte jurist, men borde detta inte föranleda en förundersökning för förberedelse till brott (eller vad det nu heter)? Och vad kommer härnäst - LO-finansierade gerillastyrkor i Dalarnas skogar om de borgerliga vinner valet?*

*) Observera att detta påstående kan innehålla spårämnen av ironi.

12 kommentarer:

 1. Förslaget är inte så dumt, OM jag upprepar OM, det kombineras med att a-kassan flyttas över till parterna, dvs i detta fall LO.

  Om LO även fullt ut finansierar a-kassan för sina medlemmar kan de också begära vilka villkor de vill.

  Sedan måste det givetvis finnas full avtalsfrihet, dvs det måste gå att anlita företag vars anställda inte på något sätt är associerade med LO...

  Ska vi kalla förslaget ovan för "politisk judo"?

  SvaraRadera
 2. Jag hajade till när jag läste LO-Vanjas utspel. Är det Piratpartiets medlemmar hon är ute efter? Då uppstår frågan om det är så illa ställt i de röda leden att det inte räcker med att de inte kan våra grundlagar i allmänhet och regeringsformen i synnerhet :-)

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet. Man upphör aldrig att förundras, men vi lär väl få se fler desperata utspel under de närmsta veckorna... I det här fallet är det ju dock lite svårt att se det som bara humor (vilket jag har försökt göra med tidigare utspel).

  SvaraRadera
 4. Det som kommer härnäst är väl att bara importera varor från fabriker som har kollektivavtal, Att det då inte finns några datorer eller mobiler i sverige spelar ju mindre roll. Det är ju principen som är viktigast.

  SvaraRadera
 5. Välkommen till hur det fungerar i övriga världen.

  Sverige har traditionellt varit ett väldigt...tja, jag kommer inte ihåg det specifika ordet för det men vi sätter gärna lika med tecken mellan "Lag" och "Rätt".
  Dvs, har det skrivits in i lagen är det rätt.

  I många andra länder är det inte så. Det betyder att en lag (skapad politiskt) kan lätt kastas ut ur en domstol om den inte stämmer överrens med rättsprinciper eller allmänmoral.

  I de fallen så är det ofta så att man provocerar en lag för att invalidera den eller få ett gynnsamt prejudikat.

  Något som är säkert är att våran nuvarande LOU inte har hållit jämna steg med arbetsmarknaden (där både EU, bemanningsföretag och nya förvaltningsstrategier har förändrat läget ganska radikalt de senaste 20 åren).

  SvaraRadera
 6. Med tanke på Sahlins svar i utfrågningen på tv om hon skulle avgå efter valet om de förlorade sa hon ju att hon ska ta över efter Reinfeldt. Din ironi kanske kan bli verklighet??! Gud förbjude!

  SvaraRadera
 7. Få se nu? Det ska alltså vara ett sätt att locka folk att rösta på S. Lite bolsjevikisk olydnad?

  Ser att Baljan (eller vad han heter) som väl även skrev artikeln om Butler har skrivit under detta. Detta iofs inte sämre. Mellan en vilsen butler i T-banan och upprorisk bolsjevik torde den senare väcka mer sympati...

  Vilka lirare! :)

  SvaraRadera
 8. Förtydligande Avsåg ilsk bolsjevik i bildlig bemärkelse. Svensk überkaxig arbetare i rutig skjorta väcker mer sympati än tillgjord butler.

  SvaraRadera
 9. Hur var det det lät när de borgerliga i Stockholms Län bröt mot lagen genom att gå med underskott 1998-2002? Då var det väldigt upprört, vill jag minnas.
  Det är som när far super, då är det rätt.

  SvaraRadera
 10. Till Jens: Om all arbetsmarknadslagstiftning blev dispositiv så skulle det stå parterna fritt att göra lite vad de vill. Men det skulle givetvis inte kunna påverka lagen om offentlig upphandling, som ser ut som den gör för att skydda/sänka skattebetalarnas kostnader...

  Till Norah4you: Så är det säkert! ;-)

  Till Anonym (12:44): Tackar! Fler dårskaper kommer garanterat. Den svenska vänsterns företrädare anser sig ty uppenbarligen ha födslorätt till Makten i detta land och är beredda att göra precis vad som helst för att (åter)ta den!

  Till Anonym (13:55): Inget förvånar mig längre med Facket, så ett sådant krav skulle säkert kunna komma...

  Till DemonicBunny: Jag tror ordet du säker är rättspositivistiskt.

  Till UA: Nja, jag tror inte riktigt vare sig Sahlinskan eller resten av sosseledning har stake nog för något dylikt... ;-)

  Till Magnus123: Hehe, ja det hela är verkligen parodsikt :-D

  SvaraRadera
 11. Till Jonas V: Jupp, olika regler gäller tydligen beroende på vem som styr...

  SvaraRadera
 12. Beslutsdatum: 2010-05-06
  Diarienummer: 3026-2009
  Justitieombudsmannen Cecilia Nordenfelt
  Anmälan mot Simrishamns kommun och Tomelilla kommun om domstolstrots rörande offentlig upphandling

  SvaraRadera