2010-08-03

Samma siffror igen

Ytterligare en mätning visar nu att de borgerliga leder men att SD kan bli vågmästare. Och även om jag fortfarande tror att SD kommer att få rejäla problem i själva valrörelsen, så framstår ett dylikt scenario allt eftersom tiden går som allt annat än omöjligt. Som den evige optimist jag är tror jag dock att SD:s siffror kan få effekten att många "villasossar" (marginalväljare som lever borgerliga liv men traditionellt röstat på S för att undvika räntehöjande politisk oro) i slutändan röstar borgerligt och att Alliansen därför får fortsatt egen majoritet. För att vänstern skulle kunna uppnå detta detta framstår dels alltmer som helt omöjligt, dels skulle en finansminister Ohly och en näringsminister Wetterstrand beroende av en vågmästare Åkesson knappast tilltala de som vill ha en lugn och förutsägbar samhällsutveckling...

9 kommentarer:

 1. Vi får hoppas att SD växer och blir det dominerande partiet i Sverige. Annars riskerar vi att förlora vårt land för alltid. Är du patriot så är den givna rösten Sverigedemokraterna !

  SvaraRadera
 2. Till Anonym: Den analysen delar jag icke. Hur kan man vara patriot om man skulle rösta på ett parti som vill cementera det folkhemska Sverige och alla deras problem? Vad som behövs är en liberalkonservativ revolution, inte en isolationistisk politik! Den "budget" som SD presenterade härförleden var exempelvis ett dåligt skämt. Jag är den förste att skriva under på att den invandringspolitik som bedrivits i Sverige sen 70-talet har varit både fel och extremt dyrbar. Men vi kan inte lösa alla problem bara genom att stoppa invandringen. Det är en barnslig analys, milt sagt.

  SvaraRadera
 3. Har du över huvud taget läst en tidning de senaste tjugo åren? Ett av världens mest välskötta och homogena länder leder nu bara i skolbränder, sexualbrott och enorma bidragskostnader.

  SD påstår inte att alla problem skulle lösas med stoppad invandring, men de har korrekt identifierat det som det största problemet vår samhälle står inför.

  SvaraRadera
 4. Till K: Jag har läst. Och jag har reflekterat. Det är helt sant att invandrings- och flyktingpolitiken skapat problem (och kostat enorma pengar), men det är POLITIKEN som varit - och är - problemet. Hade vi ställt hårda krav på assimilation hade många av dagens problem aldrig uppkommit. Vägen framåt är därför att överge den gamla politiken, börja ställa krav och - ja! - säga åt dom som inte vill leva efter våra lagar, regler och normer att bege sig någon annanstans. Och detta är jag övertygad om att en stor majoritet av alla invandrare skulle inte bara godta utan också uppskatta. Vad SD gör är bara att gnälla i poplistisk anda. Och det leder ingenstans.

  SvaraRadera
 5. Önskar att jag kunde dela din konklusion. För du är tydligen klar över problemet. Och SD är det enda parti i dagsläget som har en relevant handlingsplan.

  Även jag läste deras skuggbudget. Jag är förmodligen inte lika kunnig som du, ty jag fann inget nämnvärt att invända mot. Rent sakligt, vad fann du för fel med den? För mycket välfärdsstat? För starkt försvar? För lite anhöriginvandring och biståndspengar?

  Jag har ännu inte sett en tydlig och motiverad analys av dess brister och skulle uppskatta en sådan!

  mvh

  Pappan

  SvaraRadera
 6. Jag har alltid varit Moderat men börjar mer o mer bli allvarligt orolig över massinvandringen från främst Afrika och Mellanöstern.

  Det här håller helt enkelt inte längre.

  För någon vecka sedan gick att läsa att Volvo inte kan hitta kvalificerade ingengörer i Sverige utan måste söka sig utomlands.

  Kostnaderna för massinvandringen är ca 300 miljarder på år även om INGEN etablerad politiker vill erkänna det.

  Det talas hela tiden om satsningar och åter satsningar som inte leder någonvart.

  Frågan är - vad ska alla dessa människor göra?
  Sverige, om vi ska ha kvar vår position bland övriga västländer (där vi halkat ner) är i stort behov av högutbildade människor, inte analfabeter från Afrika och Mellanöstern.
  Då blir Sverige ett låglöneland men till skillnad från tex Kina tillåts i Sverige inga större löeskillnader mellan grupper så det kommer innebära att ersättningarna även på kvalificerad arbetskraft sänks och att dessa människor istället söker sig utomlands där lönerna är högre och skatterna lägre.
  Kvar blir dom lågutbildade.

  Jag håller med om att vi måste stärka integrationsarbetet men för att klara det måste invandringen minska kraftigt annars måste till slut hela svenska folket ägna sig åt integrationsarbete.
  Till att börja med MÅSTE anhöriginvandringen totalt upphöra.

  Det blir mer och mer så kallade utanförskapsområden och i princip alla dessa utanförskapsområden består till största delen av invandrare främst från Afrika och Mellanöstern med muslimsk tillhörighet.

  Jag anser mig inte vara rasist, jag är tillsammans med en kvinna från ett icke europeiskt land, men jag vill helt enkelt inte se sjuåriga småtjejer springa runt i slöja, jag vill att mina barn ska få sjunga nationalsången på skolavslutningen och jag vill att mina barn ska få simundervisning tillsammans, både killar och tjejer.
  Jag vill helt inte höra talas om någon som får ersättning för att han vägrat ta en kvinnlig chef i hand och sen hänvisa till sin religon.

  Skulle jag mot förmodan vilja uppleva muslimsk religon i det dagliga livet åker jag som turist till ett muslimskt land.

  Jag är stolt över svensk kultur och dom värderingar som býggde vårt land och tittar man på den invandring som skedde på 50-60-70 talet då många finnar, jugoslaver, greker och även turkar kom så tror jag även dom flesta av dossa är stolta över att tillhöra Sverige.

  Då svalde industrin dom flesta av dessa människor och dom hade kvalifikationer som motsvarade arbetsuppgifterna.
  Idag ser arbetsmarknande totalt annorlunda ut, det finns inga jobb för dom flesta som kommer har inte, eller kan skaffa sig, den utbildning som krävs.

  Och detta prat om papperlösa, ensamkommande barn med mera med mera.
  Förstår inte svenska politiker att dessa människor kastar sina papper och ljuger om deras bakgrund.
  Gå in och googla lite på arabiska och ni kommer finna ett nära på oräkneligt antal sidor med instruktioner till vilket land det är lattast att få uppehållstillstånd (dom flesta håller Sverige som nummer ett) och hur man gör.
  Det finns även utförliga instruktioner på hur resten av släkten senare ska få komma hit, en släkt som oftast är totalt försvunnen men som genom ett trollslag plötligt dyker upp då UT är klart.

  I Norge gjordes tandprov på ensamkommande barn och det visade sig att 9 av 10 va över 20 år, en inte helt hundraprocentig metod men man kan anta att dom flesta ljuger om sin ålder.

  Jag har ett välbetalt jobb och tillhör väl den så kallade övre medelklassen och mer eller mindre alla av mina vänner och arbetskamrater har exakt samma åsikter som mig i den här frågan men ytterst få kommer rösta på SD - än så länge.

  SvaraRadera
 7. Till Pappan: Kärnan i SD:s budget är övertygelsen att minskad invandring skall kunna betala allt. Men hur dyr invandringen/flyktingmottagandet nu än är så är detta rent önsketänkande, för sådana enorma summor handlar det inte om. SD räkner heller inte med de inkomster som invandringen också medför "i andra ändan på ekvationen" eftersom en stor andel faktiskt jobbar, driver företag och betalar skatter). http://www.dn.se/nyheter/valet2010/nationalekonom-om-sd-berakningar-det-ar-valdigt-grovt-overskattat-1.1115296

  Till Anonym (00.25): Tack för ett långt och mycket innehållsrikt inlägg. Det är sådana funderingar som detta land behöver mer utav! Jag delar också de flesta av dina problembeskrivningar. Som att löneutjämningen i Sverige gått på tok för långt och leder till "brain drain".

  Sedan, vad gäller alla problem som den existerande flyktingspolitiken lett till, så kan jag bara dela med mig av mina egna åsikter (eftersom jag inte företräder något parti). Framförallt anser jag att det är tre saker som långsiktigt måste ändras/göras.

  1) Vi måste överge "multikultisnacket" och ställa krav på en viss nivå av assimilering. Ett samhälle kan i längden inte fungera om det inte finns ett gemensamt språk och en gemensam "bas" i form av lagar, regler och normer som alla accepterar. Sedan behöver det inte gå för långt. USA har t.ex. under 200 år lyckats väl med att kombinera assimilitationskrav med frihet för invandrargrupper att behålla delar av sina egna kulturer, vilket berikat den amerikanska kulturen (och ekonomin) oerhört. I Sverige/Europa låter det dock i debatten ofta som om det bara fanns två lägen (100% efterapning eller inga krav alls) att välja mellan och det är ju inte sant.

  2) Ta bort bidragspolitiken. Invandarländer som USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland välkommnar årligen stora mängder invandrare men ställer samtidigt krav på dem att ta hand om sig själva och de sina. I Europa - och inte minst Sverige - har politiker däremot fått för sig att människor som kommer in "från sidan" skall kunna få full tillgång till välfärdssystem som är konstruerade för människor som bor och betala skatt i ett samhälle under ett helt liv. Och då Europa och Sverige samtidigt driver en högskatte- och regleringspolitik som i praktiken gör det omöjligt för många (både infödingar och invandrare) att alls hitta jobb så bågnar sedan länge hela systemet. Detta i motsats till då de finnnländare, greker, jugoslaver etc som du nämner anlände, då de i princip fick en lapp med namnet på en arbetsgivare och började jobba nästa dag, samtidigt som välfärdssystemen på denna tiden var inriktad på en billig och enkel grundtrygghet och inte som idag en både enormt dyr och hiskligt svåradministrerad inkomsttrygghet. Anhörighetsinvandringen är ju typexemplet på detta. Vill en "nysvensk" ta hit släktingar måste han/hon givetvis kunna försörja dom.

  3) Sist ett mer principiell statement. JAG vill kunna bo, arbeta och leva var jag vill i världen. Och denna rättighet tycker jag därför i både logikens och sjysthetens namn måste gälla alla andra också. Jag är därför i princip emot alla begränsningar av folks rörelsefrihet. Jag är dock samtidigt realist och inser att denna vision ännu ligger långt, långt in i framtiden. Emellertid så har vi de senaste 20 åren lyckats riva gränser och andra hinder inom EU. Och detta system bör successivt kunna fortsätta utvidgas. Ett naturligt nästa steg bör vara att införa en tullunion och gemensam arbetsmarknad mellan EU, USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Japan (och kanske något land till). Detta - i kombination med att lägga ner FN och istället införa ett Demokratiernas Förbund med hårda antagningskrav - skulle sedan skapa starka incitament även för andra länder att skärpa till sig politiskt, satsa på ekonomisk utveckling, korruptionsbekämpning, etc, så att även de en dag kan ansluta.

  SvaraRadera
 8. Jag har funderat på detta en del, och håller med Anders om att SD tänker helt fel.

  Däremot är jag inte lika rädd på sätt och vis för massinvandringen från islamska länder. Har läst en del Braudel och "Race and Culture" av Thomas Sowell.

  Inte ens en schizofren människa kan vara svensk på förmiddagen och somalisk klanmedlem på eftermiddagen. Man har bara en kultur. I min kristallkula ser jag att vissa, kanske många invandrare med kultur inkompatibel med den liberala demokratin kommer att bli assimilerade. Andra kommer att behålla sitt somaliska klansamhälle, eller gängkultur i franska arabkvarter (som aldrig i h-e skulle accepteras vare sig i Algeriet eller i Marocko, där skulle de bli uppklådda av äldre medlemmar i familjen) i ghetton isolerade från europeer. I Sverige och många andra länder finansieras dessa ghetton av socialbidrag och drogförsäljning (som i sin tur finansieras av förbudet mot droger, men det är en annan historia).

  Som komikern Jon Stewart sade hos O'Reilley, Al Qaida har på 8 år avancerat från skobomber till kalsongbomber. De kan med andra ord döda och lemlästa, och de som bor i ghetton kan ställa till kravaller, men vi har inte blivit invaderade av preussiska lantjunkrar, ej heller av arbetsnarkomaner. Deras barn klarar sig nästan aldrig ens genom skolan enligt SvD.

  Så länge de Utvalda (the Anointed) styr vad man kan och inte kan säga i Sverige så kommer dessa ghetton att öka i storlek, men de kommer aldrig att bli ett stort hot.

  Är det sant förresten att andelen utländska medborgare på svenska fängelser är en hemligstämplad uppgift? Så att vi inte ska tänka fel?
  I Oslo är det över 70% enligt NRK.

  SvaraRadera
 9. Till EL: Bara ett klargörande (då jag kanske var lite otydlig i mitt förra inlägg). Jag är inte mer eller mindre "rädd" för muslimsk invandring än någon annan. Men som du skriver, den har sina specifika karaktäristiska (framförallt att islam fungerar som en "överideologi" för folk från ett stort antal länder och därmed omfattar en större numerär) och vi skall därför vara tydliga med kravställandet. Samma regler måste gälla alla!

  SvaraRadera