Nu börjar det nästan likna Florida 2000 på riktigt: http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/roster-felaktigt-hanterade_5381341.svd & http://www.dn.se/nyheter/valet2010/alliansens-drom-gick-i-kras-1.1175337
Ergo: 26 röster från en stabil regering!!! Nåväl, jag hoppas detta innebär två saker. Dels att ingen i framtiden kommer att säga att "min röst betyder ingenting". Och dels att folk med ickesocialistiska åsikter slutar rösta på protestpartier som PP, Liberala Partiet, etc bara för att de inte är 100 % nöjda med Alliansen. På så sätt gick i år tiotusentals röster till spillo...
Tillägg: Missa inte denna fantastiska krönika i dagens DN!
2010-09-23
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
En röst ska baseras på ett principiellt ställningstagande. Inte på någon slags rösthets att sluta leden. Du låter som arbetarrörelsen kring sekelskiftet. Man talar om var man står med sin röst.
SvaraRaderaSå här går det när man inte respekterar människor i sjukförsäkringen. Man förlorar den majoritet man fick i förra valet. Det såg ju faktiskt bättre ut, innan fallet med Emelies mamman togs upp.
Att det inte bara handlar om "ömmande fall" visar sig nu i att allt fler borgerliga journalister och politiker har börjat reagera och inser att något är allvarligt fel med den nya reglerna.
När ska du också erkänna det?
En regering ska förresten inte bara få mest röster, den ska också ha tur. Den är en viktigt egenskap hos ledare :-)
Ett tips: Nästa stora skandal kommer att handla om Arbetsförmedlingen och deras beryktade "Fas 3". (SVT jobbar på det).
Till Anonym: 1) Alliansen gick FRAM markant; att den sedan tappade mandat berodde på att SD klarade 4 procentsprärren. Skulden för det uppkomna läget ligger ergo hos de som röstade på SD och ingen annanstans. 2) Jag har sedan länge sagt att det finns detaljer i det nya sjukförsäkringssystemet som inte är bra och att det borde ha införts på ett bättre sätt. Det är samtidigt uppenbart, då reglerna redan justerats för att undvika orimliga utförsäkringsfall, att det verkliga problemet ligger hos alltför nitiska handläggare på Försäkringskassan. Dessa borde börja våga börja använda sitt sunda förnuft vis-á-vi lagar och regler, istället för att bete sig som 1600-talslutheranska paragrafryttare.
SvaraRaderaDet är en smula motsägelsefullt, Alliansen går starkt fram, både i absoluta tal och i procent av befolkningen. Den rödgröna röran backar, både i absoluta tal och som procent av befolkningen. Sossarna gör sitt sämsta val på 100 år, Moderaterna gör sitt bästa val på 100 år. Men trots detta så kan regeringen förlora majoriteten bland riksdagsmandaten.
SvaraRaderaDu har för övrigt en stor och viktig poäng vad gäller "proteströster" på partier som PP och KLP.
Till Anonym (13:12): Ja, visst är det absurt. Som anhängare av majoritetsval i enmansvalkretsar, som tenderar ge breda och stabila majoritet, kan jag dock bara lite sorgset säga - Vad var det jag sa?
SvaraRaderaProblemet med sjukförsäkringar är många.
SvaraRaderaFör det första kan man inte mäta hur "sjuk" eller "dåligt" någon mår.
För det andra har alla inte samma smärttröskel, och samma reaktion på smärta.
För det tredje finns det faktiskt de som fuskar.
Det naturliga, alltså inte det som känns bra, utan det naturliga för människor är att nära och kära tar hand om de som är sjuka. I ett sådant system har dels alla fundamentalt liknande intressen, eftersom de är släkta med varandra, dels känner de varandra och kan känna igen en simulant när de ser någon.
Vill man nu ha ett offentligt system där okända människor får pengar av andra okända personer, skattebetalarna, utbetalade av dem av ytterligare en grupp okända människor, byråkrater, så får man lösa detta på något sätt. Man måste då vara ganska hård vad gäller reglerna. Personligen skulle jag vara mycket hårdare än det nya systemet, för det är otroligt vad folk blir friska när de måste.
När borgarna införde tre karensdagar var det det bästa som hänt den svenska folkhälsan sedan pennicilin och magnesyl.
Min mamma hade en granne som var mycket orolig att hon inte skulle förklaras för "utbränd" 3-6 månader till över sommaren. En granne i Västerbotten lejde en sjukpensionerad byggnadsarbetare svart för att bygga om huset. Detta är den moderna inställningen.
Sjukförsäkringen i Sverige skrevs för en annan inställning. Min bror hade en kompis som sade till sin mormor, pensionerad bonnmora att "han kände sig sjuk". Gumman fick panik. "Ska jag ringa på ambulans" frågade hon. För henne var "sjuk" öppet benbrott, dubbelsidig lunginflammation eller något annat som hindrar en från att gå upp och mjölka klockan fem på morgonen.
Nu när jag är i Sverige så säger folk, med något som trots allt låter som skam i kroppen, att "man ska vara hemma från jobbet när man är förkyld så att man inte smittar någon".
Till Erik: Jag håller helt med!! Det tidigare sjukförsäkringssystemet utgjorde i praktiken en del av glesbygds- och arbetsmarknadspolitiken.
SvaraRadera"Nåväl, jag hoppas detta innebär två saker. Dels att ingen i framtiden kommer att säga att "min röst betyder ingenting". Och dels att folk med ickesocialistiska åsikter slutar rösta på protestpartier som PP, Liberala Partiet, etc bara för att de inte är 100 % nöjda med Alliansen. På så sätt gick i år tiotusentals röster till spillo..."
SvaraRaderaJag röstade på ett icke-borgerligt parti som inte kom in i riksdagen, fastän jag visste att den skulle bli "bortkastad". Jag kan omöjligen rösta på något parti som inte respekterar grundlagen och fundamentala liberala principer (se ex-vis alla justitieministerns dumheter).
Visst, jag ogillar socialisterna mer än de borgerliga, men jag hade verkligen ingenting emot tanken på att de borgerliga skulle få förlora makten - särskilt som de då skulle kunna vinna nästa val på löften om verklig liberal förändring efter fyra år med kommissarie Ohly i regeringen.
Detta var också indirekt ett taktikröstande; det resultat som min mer realistiska sida hoppades på var nämligen exakt det som vi fick på valnatten - ett resultat som kan tvinga fram ett samarbete mellan alliansen och de gröna och därigenom förhoppningsvis kombinera de bägges bästa sidor; de grönas trogenhet till demokratiska och liberala sociala principer med de borgerligas förnuftiga gradvisa liberalisering av ekonomin.
Kort uttryckt: både idealism och realism fick mig att "kasta bort min röst". Och jag är än så länge hur nöjd som helst med resultatet, även om det naturligtvis fortfarande finns mycket som kan gå fel - men nu finns det åtminstone en chans att det ska gå som jag vill, att vi skall få en i praktiken allmänt liberalkonservativ regering istället för en regering som är liberalkonservativ i ekonomiska frågor men socialistisk i sociala frihetsfrågor.
Till Anonym (23:47): Alla gör naturligtvis sin egen bedömning och min är att fortsatt Alliansmajoritet i detta historiska läge (sossarna mosade, vänstern på 1910-talsnivåer) hade varit det bästa. Samarbete med MP i detta lägge mindre nyttigt (p g a kärnkraften, diverse skattefrågor, etc), men det får ju nu duga som ev reserv.
SvaraRaderaDet hade varit väldigt intressant att veta hur mandatfördelningen hade sett ut ifall alliansen hade gått till val med valteknisk samverkan (som ett enda "parti")...
SvaraRaderaTill Anonym (15:22): Ja verkligen. Det får väl någon som kan detaljerna fundera kring, jag har ingen aning.
SvaraRadera