2010-09-20

Än är det kanske inte över...

Så länge det finns liv finns det hopp!! Under dagen har det börjat framkomma inte bara att det svenska valsystemet inte är helt proportionerligt (den som ärligen kan säga sig ha vetat detta tidigare, hand upp), utan också information om att det kanske eventuellt kan bli borgerlig riksdagsmajoritet trots allt. Det lär hänga på några handfull hundratals röster i olika valkretsar. Så det blir att vänta tills alla röster är räknade på onsdag trots allt... :-)

3 kommentarer:

  1. Lite vag handuppräckning här.

    Jag tycker dock att det är synd att Högern drev igenom proportionella val till 1913, av rädsla för att förlora för stort förstår jag.

    Karl Staafs idé att ta det franska systemet var och är mycket bättre. Här i Frankrike är det enmansvalkretsar i två omgångar. Den som får minst 50% i första omgången blir vald. I andra omgången, två veckor senare, om den behövs får alla som har minst 12% stå kvar, om de vill. Den som får flest röster vinner.

    Att fransk politik är galen har inte med detta valsystem att göra, utan har mycket äldre rötter. Tocqueville förklarar detta väl. I Sverige skulle det fungera utmärkt. Det brittiska och amerikanska systemen skulle fungera i Sverige också.

    Vore det på det viset skulle inte det första urvalet för riksdagspolitiker vara "gick du med i ditt partis ungdomsförbund vid 15 års ålder". Andra göra sig icke besvär.

    Rättvisesnacket i Sverige är lite grand som om det handlade om barn som delar upp en flaska Coca-Cola (jag har fyra, så jag vet). Det är ju trots allt ett lands styrelseskick det rör sig om.

    SvaraRadera
  2. Till Erik: Jag håller helt med du; jag föredrar majoritetsval!!

    SvaraRadera
  3. Till Erik:

    Absolut den viktigast iakttagelsen om svensk politik! Man väljer partier, inte personer med politiska åsikter och parti anknutna agenda.

    Organiserad, autokratisk åsikts utveckling är kanske en del av trygghetspolitiken?

    En kommentar idag var att socialdemokraterna måste gå tillbaka till sitt historiska agenda. Lycka till med förnyelsen!

    SvaraRadera