2010-09-16

Beprövat trick

I USA finns sedan länge ett trix som förlorande kandidater och partier använder sig av för att försöka elda på demoraliserade valarbetare i slutet av en valrörelse: man specialbeställer en opinionsundersökning som av någon mystisk anledning, på tvärs mot alla vanliga mätningar, visar att läget plötsligt blivit nästan jämt och läcker den sedan till pressen. Jag noterar att denna metod nu även nått Sverige...

Tillägg: I dagens (så här långt i a f) enda riktiga opinionsmätning är det borgerliga blocket oförändrat klart störst. Tyvärr har S blivit marginellt större än M, men det skall nog hinna ändra sig igen före söndag eftersom Reinfeldt nu drar ifrån Sahlin ytterligare i en speciell förtroendemätning...

Tillägg II: Ytterligare en förtroendemätning...

8 kommentarer:

 1. förra valet hade de också en där de vann stort

  SvaraRadera
 2. Till Georgie Free: Redan då? Jag var utomlands då tills dagen före valet och missade tydligen den...

  SvaraRadera
 3. Hahaha denna "undersökning" är nog det desperataste jag har sett på länge, och det säger ju inte lite med tanke på de rödgrönas desperat-tokiga utspel på sistonde.

  1. Den är "hemlig"
  2. Socialdemokraterna gjorde den själva
  3. 600 personer tillfrågades (mot minst 1100+ i en vanlig oberoende undersökning)

  Det är som att fråga en vanlig skola.
  De rödgröna i allmänhet och socialdemokraterna i synnerhet slår nya bottenrekord i dumhet och manipulation av sanning!

  De måste verkligen tro att väljarna är lika bakom flötet som de själva.

  SvaraRadera
 4. Till Anonym: Ja, i synnerhet det senare vore typiskt för sosseriet... ;-)

  SvaraRadera
 5. Partisekreteraren lever upp till sitt öknamn "Bagdad-Baylan" (efter "Bagdad-Bob"):


  "Enligt våra egna mätningar skiljer det nu bara ett par procent mellan blocken och många väljare är osäkra. Om vi ökar tempot ännu mer kommer vi att gå om borgerligheten på upploppet. [...] Segern är inom räckhåll! Varje dag som går knappar vi in på de borgerliga. [...] Vi kommer att vinna det här om vi alla ger järnet."

  SvaraRadera
 6. Till Anonym: Jupp, BagdadBaylan är lika idog som orginalet. Fattas bara bilder på honom där han står och säger att sossarna i slutändan vinner valet när nyhetsflaschen "Alliansen får 52%" rullar i TV-rutans nederkant...

  SvaraRadera
 7. Ja, vilket trams. Varför inte publicera undersökningen så de uppgivna socialdemokratiska valarbeterna fick lite självförtroende de sista tre dagarna.

  Om S strateger tror att lösningen förutom rena lögner om opinionsmätningar som inte är att kalla in Göran Persson i valrörelsen slutskede så blir det en jordskredsseger för Alliansen på söndag. Har S helt missat att svenska folket för fyra år sedan röstade bort Göran Persson för hans maktfullkomliga sätt att styra landet. Det är faktiskt så man baxnar.

  Och att kalla in Wanja Lundby-Wedin och Ingvar Carlsson visar också på ett otroligt dålig omdöme i kombination med ren desperation.

  Mvh

  Seved Monke Ajneståhl

  SvaraRadera
 8. Till SMA: "Ikapp-mätningar" är som sagt en gammal beprövad sista-minuten grej. Jag tror dock aldrig den fungerat i ett läge annat än där det skiljt mer än någon enstaka procent, om ens då... Och skillnaden mellan rödgröna och Alliansen har senaste veckan som bekant legat på upp emot 8 %!

  SvaraRadera