2010-09-12

Ny klarhet från Hägglund

Mycket, mycket bra debattartikel av Göran Hägglund i dag rörande behovet av en borgerlig historieskrivning i Sverige:
Det är berättelsen om det civila samhällets successiva renässans i Sverige. Om hur politiseringen, förbuden och toppstyrningen av människors tillvaro sakta men säkert tvingas ge vika för de fria gemenskaperna och de goda värdena. Om hur välfärdssystemen återgick till att vara stöd i stället för skruvstäd. Om hur balansen mellan det politiska och det opolitiska i Sverige återupprättas efter flera decennier av socialdemokratiskt styre.
Jupp! :-)

4 kommentarer:

 1. Så där kan man hålla på.

  Fram träder bara bilden av egoister med bra löner och ekonomi som bor i villaområden och varken bryr sig om samhället i stort eller har någon annan etik eller mål än att sko sig lite till.

  SvaraRadera
 2. Till Aononym: Saklig, djup och innehållsrik kommentar :-s

  SvaraRadera
 3. Det mesta verkar ha fallit bort av min historieskrivning. Var det någon del som var lite för sann, kanske?

  Ett annat tips!

  Folkhemmet började på allvar med Kris i Befolkningsfrågan. Socialdemokraterna tog en högerfråga och gjorde till sin. Befolkningens kvalitet skulle förbättras med mer socialism och framförallt statlig uppfostran av en okunnig befolkning. Sedan vet vi alla hur det gick.

  Nu tar högern över en socialdemokratisk fråga: utanförskap och arbetslinje, för att införa en variant på nybliberalism inom det befintliga systemet. Den sociala arbetsmarknad som man håller på att skapa med hjälp av utförsäkrade. Rea på långtidsarbetslösa, varav flera kommer från sjukförsäkringen efter att ha "prövats" mot "hela arbetsmarknaden". Typ gör vanliga arbeten i kommunen, men få bara socialbidrag i ersättning.

  (Citattecknen är med flit eftersom ingen i praktiken har en aning om vad de här begreppen betyder, även om det är klart vad alliansen försöker göra).

  Hur gick det sedan?

  Det återstår att se hur lång tid det tar för folk att förstå hur djupt det borgerliga hyckleriet egentligen går och hur stort mänskligt lidande deras politik i praktiken leder till.

  Och jag röstade på KD, men har i detta val redan röstat blankt (utom i kommunvalet där jag valde det parti som vill ge väljarna "inflytande under mandatperioden" - inte ett av de etablerade partierna).

  Jag mår illa när jag ser Göran Hägglund på affischer framställa sig som företrädare för ett mänskligare samhälle.

  SvaraRadera
 4. Till Anononym: Den text som finns ovan var vad som ramlade in i min box; om något försvunnit på vägen är det Bill Gates fel...

  Jag är f ö inte helt säker på att jag förstår vad du anser vara så fel med KD och dess politik i dag. Kan det vara omänskligt att rigga bidrags- och stödsystem så, att det i alla lägen lönar sig bättre att arbeta om man kan det (hel-, halv- eller deltid). Utveckla gärna...

  SvaraRadera