2010-10-18
Privatisera NU!
Sverige är inte det enda land som plågas av en svårt (vänster)politiserad public service. I Storbritannien har BBC, som man kan läsa om här, misskött sig så till den milda grad att den nya liberalkonservativa regeringen nu anser sig tvingad att gripa in för att försöka åstadkomma räfst och rättarting. Dylika politiska ingripanden på mediaområdet är jag dock mycket, mycket skeptisk till. För svenskt vidkommande vill jag istället föreslå en annan operation: att privatisera SVT och SR och låta dom konkurrera om tittare och lyssnare på lika villkor med andra medier. Hur detta skulle sluta vet man ju inte säkert. Men jag har mina aningar...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det sägs inget i artikeln om vänstervridning.
SvaraRaderaDäremot om lönekarusell och imperiebyggande.
På vilket sätt har regeringen i England agerat mot politisering/ vänstervridning på BBC?
I Sverige skulle vi behöva en sanningskommission som granskade SVT och SR.
Vad en objektiv sådan skulle komma fram till kan man redan nu läsa om på bloggen Gröna Kappan.
Till Anonym: BBC:s vänstervridning är allmänt känd och underligger givetvis delvis den brittiska regeringens agerande (det antyds också, om än indirekt, klart i artikeln tycker jag). Sen tycker jag att det funnes ingen bättre "sanningskommission" än en privatisering -- av BBC, SVT, SR, och andra PS-företag. Jag är principiell motståndare av alla statligt/offentliga ägda medier - det är ett koncept som luktar på tok för mycket 30-tal. Fri konkurrens är alltid bäst - och detta i synnerhet när det gäller åsikter och värderingar, vilket är vad alla medier producerar och förmedlar, hur stolta oberoendeproklamationerna sedan än är!!
SvaraRaderaOm folket har betalt för och lagstiftat kring statsmedia borde de också ha en rätt att granska att de gör som de ska. Granskningsnämnden finns ju och ska göra det, men det är uppenbart att den inte fungerar.
SvaraRaderaEn sanningskommission är ett tämligen försiktigt sätt att fastställa vad som har hänt. Den studerar bara fakta och gör en bedömning. Effekterna kan dock vara stora.
Kritiken av vänstervridningen i SVT och SR har ju gått så många varv runt att det knappast finns någon som tvekar om att det är på det viset.
Dock är det nog omöjligt att hitta folk till en sanningskommission i Sverige.
Finns det någon som inte är i samma beroende till staten eller har samma ideologi som de ansvariga inom statsmedia?
Med andra ord, även borgerliga kan inte förväntas göra en objektiv insats, eftersom de förmodligen också är partigängare och borgerlighten nu också har ett delat ansvar, efter fyra år vid makten. Och hur trovärdiga blir de?
Man får kanske importera oberoende ledamöter från grannländerna?
Tycker dock att detta är det kanske viktigaste uppresningsarbetet i svensk nutidshistoria:
att en gång för alla fastslå att statsmedia har ägnat sig åt vänsterpropaganda och att det har skett medvetet, systematiskt och i strid med gällande lagar (inklusive att Granskningsnämndens jurister och ordförande har varit politiskt tillsatta och korrupta).
Känner du för övrigt något europeiskt land med statsmedia som på allvar överväger att avskaffa dem helt och hållet?
Till Anonym (13:59): Nej, jag tror som sagt inte på en sanningskommission just därför att det i sig också skulle bli en partsinlaga (mer eller mindre i a f). Vet ej om något europeiskt land helt avskaffat PS, men kanske något av de gamla östländerna?
SvaraRaderaEn viktig aspekt i statsmedia kontra kommersiellt dito är den om reklam. Åtminstone BBC World finansieras till stor del av reklam. Sponsring är mycket vanligt hos alla de europeiska statliga tv-bolagen. Kommersiell tv har länge klagat på detta, eftersom det ger statsmedia stora fördelar samtidigt som det påverkar marknaden. Alla europeiska länders parlament har alltid försvarat sina tunggumpade mediaförbindelser. Den brittiska regeringens backning av BBC är grotesk och jag har hittills aldrig sett en ordentlig debatt någonstans om detta problem. Undrar hur EU: s konkurenslagstiftning fungerar i dessa fall, och om inte alla stater helst vill sopa detta undan mattan?
SvaraRaderaTill TK: Ja, undra kan man. Jag misstänker att public service skyddas av ett av EU:s sisådär triljoner undantagsparagrafer.
SvaraRadera