2011-01-15

Kanske en öppning

Det har hänt spännande saker i Tunisien. Landets ledare Ben Ali har fått fly hals över huvud. Och som jag har förstått det så beror detta inte bara på att han varit diktator, utan också på att han fört ett mycket korrupt styre. Få torde därför sakna honom.

Frågan är dock vad som händer nu?

Om det skulle bli en mer demokratisk ledning som tar över vore det givetvis underbart - och möjligen, möjligen en liten öppning för en välbehövlig frihetsvåg i den muslimska världen. De tyranniska ledarna i länderna runtomkring lär ty vara chockade då de sitter vid makten på samma premisser som Ben Ali; d v s på bajonetter.

Dock så vågar jag inte vara så optimistisk.

För det är ty arabvärlden vi pratar om här och där har möjligheterna - och viljan - att ansluta sig till den moderna demokratisk, kapitalistiska världen i a f hittills varit minimal. Folken vill förvisso nog ha demokrati. Men de verkar samtidigt oförmögna att få chansen till dylik p g a föråldrade samhällsstrukturer och religiös fundamentalism. Libanon funkade förvisso politiskt en gång i tiden, men sen blev det ju mest kaos. Och i Irak står som bekant saker och ting fortfarande och väger.

Jag hoppas givetvis att Tunisien kommer att visa vägen framåt bort från detta dystra arv. Men, som sagt, jag tvivlar...

16 kommentarer:

 1. Det på just det här sättet som landets förre envåldspresident, den kryptiske socialisten Habib Bourguiba (satt mellan 1957-87), blev störtad. Livsmedelskravaller.

  http://waldemaringdahl.blogspot.com/2010/04/tunisien-pa-troskeln.html

  Ben Ali gjorde sig inga illusioner om lyckoriket, till skillnad från Bourguiba. Ben Ali hörde till säkerhetstjänstens maktsfär. Det är möjligt att det är militären som nu tagit makten. Det hoppfulla är att demonstranterna så enhetligt krävt demokrati och mänskliga rättigheter, till skillnad från 1987.

  Libanons problem är att fransmännen härskade genom att söndra de olika religionerna, och det kom in i det självständiga landets konstitution. Parlamentsledamöter valdes på om de var kristna, sunni, shia eller druser; inte ideologi. Likaså måste folkgrupperna ha en given representation i regeringen.

  SvaraRadera
 2. Inte en chans att Tunisien blir en demokrati, i ordets rätta bemärkelse!

  Sannolikt fortsatt diktatur, annars en shariastat.

  Vi måste inse att muslimerna inte delar våra grundläggande värderingar. Ta bara en sån sak som yttrandefriheten, som dom inte kan acceptera (Lars Vilks tex). Då är faktiskt verklig demokrati omöjlig! Utan yttrandefrihet så har vi diktatuten!

  SvaraRadera
 3. Det är lika stor chans att Tunisien blir demokratiskt som att dom skickar upp en man på månen!

  SvaraRadera
 4. Håller med dig.Islamsk fundmentalism innebär att staten måste också vara islamistisk.
  Inom kristen fundamentalism så finns åsikten att en riktig kristen skall undvika staten och politiken därför slipper dom upplysta politikerna ifrån de fundamentalistiska kristna i västerlandet.

  SvaraRadera
 5. Till WI: Libanon är m a o ytterligare ett gott exempel på hur usel den franska kolonialismen i praktiken var (medan den brittiska fungerade något bättre).

  Till Klartext: Tyvärr tror jag du har rätt. Långsiktigt måste dock islamska länder förlika sig med i a f basal demokrati och mänskliga rättigheter om de skall kunna utvecklas. Om inte är jag rädd att framtiden (läs: den dag oljan tar slut) för folken där blir om möjligt ännu värre än idag...

  SvaraRadera
 6. Till Sven: Ja, det är som väl är väldigt ont om kristna självmordsbombare (numera; sedan skall man inte ha några illusioner om hur många brott som historiskt begått i Jesu namn, som judeförföljelser och annat).

  SvaraRadera
 7. Det är konstigt hur så kallade "muslimer" egentligen kategoriserats i de västerländska samhällena. Det är orimligt att just denna mångfaldiga grupp bara betecknas efter sin religion. Det skulle inkludera högutbildade iranier och senegalesiska analfabeter.

  SvaraRadera
 8. Jag vet inte om vi menar samma sak med islamism. Islamism innebär att man vill att staten skall styras enligt koranen, dvs sharia skall införas!

  Koranen anses (i motsats till Bibeln) vara guds ord, vartenda ord! Att ifrågasätta dett är förenat med dödsfara eller dödsstraff!

  För islamisterna handlar det om att lyda Gud eller dom gudlösa! Enkelt val för dom kan jag lova! Dom kommmer aldrig att ändra sig! Inte en chans!

  Dom vet dock att vi i väst är dumma och medgörliga, så dom bara pressar och vi viker. Dom förstår oss, men vi förstår inte dom!

  Se denna utmärkta film om vad islamisterna planerar för Europa:
  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_f1P-d3gFEk]

  SvaraRadera
 9. Vad som är nödvändigt för de muslimska ländernas utveckling mot välstånd och harmoni är att islam avskaffas!

  Islam ÄR roten till deras elände! Det hindrar fritt tänkande och därmed all positiv mänsklig utveckling!

  Dom enda muslimska länderna som har ett visst välstånd är oljestaterna som råkat hittat olja. Resten är tiggare! Helt värdelösa länder socialt, vetenskapligt, ekonomiskt osv.

  Eftersom islam är grundproblemet drabbas alla länder som importerar islam, dvs alla med stor muslimsk invandring. Muslimerna själva fattar inte sambanden utan skyller sitt elände på allt annat!

  Ifall Sverige i en framtid blir muslimskt, drabbas vi av samma problem! Solklart!

  Även moderat muslimska regimer måste införa diktatur för att hålla populära islamister stången.

  Problemet är att FOLKET önskar sharia, i en utsträckning som vi inte vill erkänna! Se på Algeriet 1992, Gaza (Hamaz), Egypten och Turkiet som har islamister i regeringsställning! Islamismen växer! Inte tvärtom som vi önskar!

  SvaraRadera
 10. Till WI: Håller med. Tyvärr gör ju många fundamentalistiska muslimer/islamister det bästa för att blåsa under denna sterityp genom att ständigt säga att de talar - och slåss - för alla muslimer, etc. Kristna fundamenatlister gör tvärtom sitt bästa för att spjälka sig själva från andra genom att tala om att bara just deras sekts medlemmar kommer komma till himmelen, etc.

  SvaraRadera
 11. Till Klartext: Jo, vi har samma definition av islamism. Med islamiska länder menade jag just detta, (d v s länder som domineras av muslimer på samma sätt som Sverige och Spanien är kristna länder) inte islamistiska.

  SvaraRadera
 12. Till Klartexten (05:57): Här har vi olika åsikter. Jag är väl medveten om de stora teologiska skillnaderna mellan islam och t.ex. kristendomen (som att det i den senare görs en åtskillnad mellan religion och politik, etc) som saknas i den förra, etc.) Men jag är samtidigt övertygad om att den stora majoriteten muslimer inte vill leva i islamistiska diktaturer. Vad du gör är också att blanda ihop islam med arabisk kultur. Vilket på många sätt är naturligt, men medan det är sant att det inte finns ett enda kulturellt arabiskt land som är en fungerande demokrati, så finns det faktiskt i Östasien övervägande muslimska länder som är i a f hjälpligt fungerande demokratier (Indonesien, m.fl.). Jag är därför försiktigt men äbndå optimistisk om att en ekonomisk, social och kulturell modernisering av arabiska länder kan öppna upp för demokrati även där. Och hur som helst: Det finns över en miljard muslimer i världen, så att "islam avskaffas" är inget alternativ. Eller hur hade du tänkt det skulle ordnas, rent praktiskt?

  SvaraRadera
 13. Jag tror att islam inte kommer att försvinna förrän de muslimska länderna nått "rock bottom"! Det är således ett mycket mörkt scenario för dom! Vi förlänger dock lidandet genom att vi vägrar se den djupare orsaken! Patienten kan omöjligt botas innan orsaken åtgärdats!

  Det värsta är dock att vi gör det även till VÅRT problem, i onödan! Vi importerar islam och därmed problemet! DET kan vi åtgärda, men vi är för dumma för det!

  Om du tar dom mest demokratisk muslimska länderna så existerar ingen yttrandefrihet ändå! Därmed är diktaturen det enda alternativet! Utan yttrandefrihet-ingen verklig demokrati!

  Ekonomiskt, vetenskapligt, socialt, humanitärt osv kommer dessa länder alltid att förbli U-länder! Handikappade efterblivna stater som svälter ihjäl utan olja eller vår hjälp.

  Hjälp i form av stålar och massinvandring. Eftersom deras problem är självförvållat (islam) så bör dom själv ta alla konsekvenser!

  Men vi väljer att dela deras öde. Idioter som vi är!

  SvaraRadera
 14. Muslimska länder kommer alltid att leva med problemet med islamisterna. Islamistern är inte på något sätt extrema! Dom vill helt enkelt att Guds ord följs, som det är tänkt, varken mer eller mindre.

  Dessa rörelser kommer av naturliga skäl att alltid vara starka i dessa länder, såvida inte de förbjuds. Och då har dom tagit steget mot diktatur, sen blir det lätt total diktatur!

  Tillåts islamisterna fullt ut så blir det ofta som i Algeriet 1992, dom vinner valet och vill införa sharia!

  Enda lösningen är för dom att byta religion, vilket förstås inte lär hända förrän dom nått "rock bottom" om ens då!

  VI måste dock skydda oss mot att islam blir starkt här, för att inte drabbas av samma problem! På sikt. Jag pratar om våra barn, barnbarn och deras efterlevande.

  SvaraRadera
 15. Du gör misstaget att tro att muslimerna delar våra grundläggande värderingar! Inte så länge islam råder, det kan jag lova dig.

  På ytan delar många våra värderingar, men inte på djupet. Hur förklarar du annars islamisternas seger i Algeriet och Gaza, samt deras framgångar i Iran, Turkiet, Egypten och att fundamentalismen VÄXER i hela den muslimska världen!

  I England vill en stor andel ha sharia. Vi måste dra logiska slutsatser av fakta, inte tro vad vi önskar, inte inbilla oss att alla tänker som oss!

  SvaraRadera
 16. Till Klartexten: Om du kan, försök hålla framtida inlägg lite kortare så folk orkar läsa.. Sedan, jag är väl kanske lite mer optimistisk än du (jag tror att även en majoritet av muslimer vill leva i frihet). Men samtidigt tror jag definitivt som du skriver att vi har samma grundläggande värderingar. Islam saknar en Tmoas av Aquino och gör en skillnad på religion/politik. Och det skapar helt andra grundvärderingar än de jag har och västvärlden står för.

  SvaraRadera