2011-02-11

Bara i Sverige...

Kan ingen stoppa Sverige? Jag vill hoppa av...

Filmmakaren Roy Andersson, som sagt sig vara "djupt hedrad" över att bli tilldelad Jan Myrdalssällskapets Leninpris, far nu ut mot att den sedan länge döde författaren till Åsa Nisse var nazist och protesterar mot att man gjort en ny film om hans fiktive småländske tönt. Tydligare än så kan inte det intellektuella och moraliska förfallet inom den svenska kultursfärens sammanfattas... :-s

8 kommentarer:

 1. Och någon lika långt ut på extremen i andra riktningen - vilket torde vara en mörkare nyans av brunt - som riktat en liknande anklagelse mot en vänsterfilmare/författare hade förstås fått stå oemotsagd av vänstermedierna. Derp!

  SvaraRadera
 2. Saken är den att "den andra riktningen", dvs nationalSOCIALISM är faktiskt i stort sett samma riktning som SOCIALISM. När man skriver med stora bokstäver bör väl nästan alla se likheten.

  Båda är i grunden vänsterrörelser. Deras fiende var den klassiska liberalismen, pluralismen, yttrandefriheten, den representativa demokratin.

  Som Hitler påpekade så kan man ta en kommunist och göra honom till nazist. Med en socialdemokrat går detta inte.

  Popper, "The Open Society and its Enemies" rekommenderas varmt, liksom Hayeks The Road to Serfdom.

  François Furet behandlar också sambanden i "The passing of an illusion - The communist idea in the 20th century" som jag läst i fransk utgåva. Lysande.

  SvaraRadera
 3. Till EL: Jag håller, som nästan alltid, med om varje stavelse..!

  SvaraRadera
 4. Aftonbladet raderade denna min kommentar, och tydligen andra nämnande Myrdal-priset, innan debatten stängde ned:

  "Den radikalsocialist (från Göteborg) som väl hyllat både Stalin, Mao och Pol Pot när det en gång begav sig, samt utan skrupler mottog Lenin-priset 2010 är verkligen rätt person att moralisera om mörkt förflutet. Iofs har Roy Andersson ändå -- eller JUST DÄRFÖR! -- på landets kulturredaktioner höjts till skyarna (AB med kommunisten Linderborg), men gör knappast saken bättre. Och jag har inget för nazism samt avstår av samma orsak från SD (som inte kickar halvnassar i bl a Göteborg och Värmland)."

  AB lät artikeln med Roys åsikt ligga högt på hemsida länge. Andra tidningar kör samma "nyhet". Inte för att jag tycker att Åsa-Nisse är bra, men fascinerad av hans popularitet. En "serietidnings-Dacke" mot överheten?

  SvaraRadera
 5. (Rättelse: Myrdals pris, inte Myrdals-priset.)

  SvaraRadera
 6. Till EL: skall du se åsanissefilmen? Eller vänta tills den kommer med fransk dubbning?

  /JP

  SvaraRadera
 7. Till MA: Jasså, AB stängde ner en politiskt obekväm debatt. Vad förvånad man blir, i den s k demokratin Sverige... :-s

  SvaraRadera