2011-03-11

Homo sossus betongus

Nytänk från vänster...

Det märks tydligt på både nyhetsartiklar och ledarstick att den entusiasm som här och var skymtar förbi rörande Håkan "Vemsarru?" Juholt som partiledarkandidat (han är ju faktiskt inte formellt vald ännu och vem vet vad som kan hända fram till stämman) för sosseriet är något påklistrad. Sahlin vill inte ens kommentera, men gör det givetvis i alla fall (politiker och mikrofoner, det slår aldrig fel). SSU-ordföranden är glad att äntligen få någon att skälla på. Stig Malm anser att loppet redan är kört. Aftonbladet undrar vem "Vemsarru?" är. Och socialistoraklet Göran Grejder låter meddela både att "Reinfeldt kan få svårt att hantera denne jovialiske man" och att "Det är ingen som hatar honom i partiet". Ja, man får ju vara glad för det lilla här i livet...
.
Personligen har jag försökt komma på något att tillägga. Men jag kommer inte på så värst mycket mer än att konstatera att Håkan "Vemsarru?" Juholt verkar vara en mycket trevlig människa med stort sinne för humor (missa inte den här reklamfilen han spelade in i höstas och det exkusiva bakom-kulisserna materialet). Och att han tycks vara en typ av socialdemokrat som jag mycket uppskattar - som borgerligt sinnad historiker. Hans politiska profil verkar ty vara det närmaste en garanti för fortsatt Alliansstyre 2014 det går att komma. Jag tror det latinska namnet på hans art är Homo sossus betongus; en en gång i konungariket Svitjod vanlig förekommande men numera utrotningshotad typ av vinkelhake, som framförallt häckar i stadigt minskande populationer i och kring dåsiga bruksorter i Nord- och Mellansverige.
.
Jag vill härför både tacka och gratulera SAP till valet av Håkan "Vemsarru?" Juholt! Om det nu som sagt faktiskt blir han som i slutändan också får tillträda posten vill säga...

7 kommentarer:

 1. Precis min tanke, en enklare seger för alliansen med denne man bakom sossarnas roder. Men han kan ju ha något kort i rockärmen?

  Maria Ylipää

  SvaraRadera
 2. Till MY: Jag skulle tro att SAP nu går framåt i ett antal mätningar -- så brukar partier med nya partiledare göra. men eftersom det är tre och ett halvt år till nästa val så har Juholt hunnit bli lika utsliten som resten av partiledarna. Och då kommer hans vänstersympatier att föra tillbaka sossarna till 30 procentsnivån (give and take 5 %, det är där de hör hemma).

  SvaraRadera
 3. Att han är okänd spelar ingen roll. Det är hur han tar media som betyder något. Kom ihåg att alla dessa vänsterjournalister längtar efter en sosseregering.

  SvaraRadera
 4. Och medierna hoppade som vanligt på kandidaten med frågor om svart barnhjälp, tv-licens etc. Gick igenom 30 år av deklarationer, fastighetsaffärer för att hitta nåt fuffens samt i stora rubriker konstatera hur riiik kandidaten är jämfört med en deltids städare. Jaså inte.

  Men nog försökte de sätta dit honom med detaljerade frågor om feminism eller hbt-frågor där macho-stilen rimmar illa med en modern mediastil? Kanske be honom förklara nåt 20-år gammalt citat? Jaså inte det heller.

  Kanske sätta dit honom för att han inte kan namnet på Indiens premiärminister? Jaså inte det heller.

  SvaraRadera
 5. Till Anonym (15:24): ja, journalisternas politiska åsikter överlag är en fördel alla sosseledare har.

  Till Bengt: Hehe, suck, ja se ovan.. :-s

  SvaraRadera
 6. Jag befarar att ni underskattar Juholt. Inte nog med att han kan tänkas bli en utmaning för alliansen. Därtill har han vissa reella kvaliteter som en sosse av den seriösa stammen på en viss distans från Mona-sosseriet med genus-trams, hbt och butler i tunnelbanan. Dessutom är han stockholmsfiende. Det finns en risk att han faktiskt vill någonting med sitt ämbete.

  SvaraRadera
 7. Till Arthjur: Jag håller med dig, han är ett betydligt starkare kort än Sahlin. Å andra sidan så stod hon för en politik och profil som åtminstone hjälpligt var anpassad till storstaden och dess krav. Juholts rena småstas/landsbygdsprofil gör att han kommer att tappa många storstadsbor även om han vinner stort annorstädes. Jag tror emellertid att bara Sören Holmberg (haha...) vet exakt hur detta kommer att påverka slutresultatet 2014; jag vill se honom i lite debatter först och se hur de borgerliga hanterar honom. Min gut feeling är dock att Damberg hade varit mycket farligare.

  SvaraRadera