2009-02-25

Detta kommer inte att hjälpa


Hur instämsamt lismande kommentatorer än beskriver nattens tal av Barack Obamas till Kongressen (SvD 090225, DN 020225) återstår två faktum. För det första att den ekonomiska krisen har sitt ursprung i att det under decennier spenderats och reglerats för mycket (det förra på det mesta, det senare bland annat i form av artificiellt låga styrräntor och krav på utlåning till personer med låg kreditvärdighet). Och för det andra att ännu mer offentliga utgifter och regleringar därför är helt fel väg att gå. Detta torde alla sunt tänkande varelser kunna inse. Tyvärr finns det också många mindre vetande; inte minst i politiska och journalistiska kretsar.

En uppgång i den amerikanska ekonomin - och därmed även världsekonomin - kommer trots detta att inträffa. Och tror jag den kommer betydligt snabbare än många tror. Men när detta sker kommer det att bero på att det kapitalistiska systemet - trots allt - bevaras (det fattas liksom trovärdiga alternativ) och på det amerikanska folkets traditionella höga arbetsmoral, stora initativförmåga och allmänna jävlar anama-inställning. De megalitiska "tax-and-spend" program som Obama & C:o nu trummar igenom kommer däremot enbart att få skadliga effekter. På kort sikt i form av en något försenad återhämtning. Och på lång sikt att USA:s federala både politiska och ekonomiska problem fördjupas ytterligare.

1 kommentar:

  1. Underskatta inte den första färgade presidenten och det amerikanska folket.
    Han har helt klart en enorm pondus och förmåga att få med sig både folket och beslutsfattare,nästan likt en "gud".
    Den som har läst de böcker som Obama skrivit förstår nog att den mannen kommer att röra om i polotiken likt en elvisp i gräddskålen mot innan en träpinne.

    SvaraRadera