2009-02-02

Svettigt värre

2008 blev det kallaste året på ett decennium. Sydpolsisen växer. Snökaos i London. Det börjar bli svettigt att vara växthusteoretiker. I Svenska Dagblandet återfinns i dag likväl ett sorgligt exempel på hur media i traditionell svensk luthersk anda anpassar sig efter för stunden rådande politiskt korrekta sanningar (och försöker sälja lösnummer på katastrofrubriker).

Tidningen miljöreporter Susanna Baltscheffsky anser sig nämligen, mot bakgrund av den på många håll i världen rekordkalla vintern, tvungen att reda "ut begreppen" för eventuellt tvivlande läsare (SvD 090202). Och hon gör det genom att redan i inledningen svara på sin egen fråga om den globala uppvärmingen fortfarande pågår med orden "Något annat är svårt att påstå." Man måste bara älska problemformuleringsprivilegiet!

Artikeln fortsätter sedan med ett urval av den standarduppsattning halvsanningar och statistiska illusionsnummer som blivit domedagsprofeternas specialitet. Som att "Man måste titta på mer långsiktiga trender för att fånga upp förändringar i klimatet. Det går inte att dra slutsatser av enskilda år." Vilket är sant. Problemet är bara dels att alarmisterna tenderar att enbart använd detta argument när det råkar bli kallare (när det blir varmare är det däremot alltid genast växthuseffektens fel), dels att allt beror på vilket perspektiv man anlägger.

För som Mark Twain skaldade: Det finns tre sorters löger - lögn, förbannad lögn och statistik!

I Baltscheffskys artikel sägs exempelvis att "En kurva som (...) visar medelvärdena för tio år i taget (...) visar en jämn stigning uppåt sedan 1950-talet." Vilket också är sant. Trenden under den senaste tioårsperioden har dock varit sjunkande. Och dessförinnan sjönk jordens medeltemperatur under flera decennier, trots stigande koldioxidhalter. Anlägger vi dessutom ett lite längre perspektiv, säg 5 000 år, så har det blivit rejält kallare. Stenålderssvenskarna kunde nämligen frossa på både vildväxande vindruvor och soppa gjord på de sköldpaddor som då simmade runt i bäckar och sjöar.

Klimatet förändras alltså ständigt och alarmismen är en ondska som jag har skrivit om i en rad andra sammanhang; bland annat här och här. Det publicerades häromdagen också en bra artikel på Newsmill om klimatdebatten som kan läsas här. Och skulle läsaren vilja ha mer rent vetenskapligt kött på benen finns www.junkscience.com och www.moderna-myter.se, vilket är två utmärkta webbplatser för alla som kan tänka själv och inte vill låta Al Gore & C:o göra det åt sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar