2009-02-05

Tacka Al för krisen?

Här en (del)förklaring till den ekonomiska krisen som nog hittils undsluppit de flesta svenska läsare av traditionell media (och för all del alla andra också): att den beror på växthuseffekten. Eller rättare sagt alarmismen om den samma.

Detta är i alla fall vad som hävdas i en artikel som publicerades i början av januari av det ansedda The Heartland Institute i Chicago. Sammanfattningsvis handlar den om flera stora finansinstitut, som under 00-talet begick samma misstag som det skandalomsusade Enron. Vilket var att investera enorma summor av sina kunders pengar i ”grön” energiproduktion och sedan - genom att stödja politiker som närde växthusdebatten och drev på Kyotoprocessen - driva upp priset på alternativa bränslen som naturgas (som genererar mindre koldioxid än kol och olja). På så sätt skulle gjorda investeringar i alternativbränslebranschen gå med rejäl vinst och kunderna få tillbaka sina pengar. Var det tänkt.

Som vi vet gick Enron åt skogen. Och enligt artikelförfattaren vandrade trots detta både Lehman Brothers och Merrill Lynch – vars kollapser ergo utlöste den nuvarande finanskrisen – nedför samma gata och investerade under det senaste decenniet stort i handeln med utsläppsrätter, för att sedan slå sig i slang med bland annat Al Gore – vem annars? – för att driva på växthusdebatten och på så sätt få utdelning på gjorda investeringar. Ett hasardspel som vi nu, då vi sitter där vi sitter, vet inte fungerande (trots att övertonerna i växthusdebatten de senaste åren varit minst sagt öronbedövade).

– Så tack Al, för ytterligare ett oförglömligt bidrag till världshistorien! Ditt första, Internet, var dock lite roligare…

Tillägg: Tankesmedjan Eudoxas Lene Johansen, har det kommit till min kännedom, var ute i Sverige med information om detta redan under 2007 här. Och dess VD Waldemar Ingdahl varnade redan 2006 för att en liknande bubbla finns på jäsning även i Europa här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar