2009-05-28

Allt mer desperat åsiktsförtryck

Växthusskutans öde snart beseglat

Det finns alltid, helt oberoende av ämne, två tvärsäkra indikationer på om och när en infekterad politisk och/eller vetenskaplig debatt börjar närma sig sitt slut. För det första när (oseriösa) kombattanter börjar ta till rena maffiametoder för att tysta sina motståndare. Och för det andra när (seriösa) debattörer därefter - ställda inför fakta - börjar erkänna att de haft fel och helt enkelt byter sida i debatten.
.
I den så kallade klimatdebatten utsattes "växthusskeptiker" länge för en blandning av utfrysning och förlöjligande som, tillsammans med medias behov av att sälja lösnummer på alarmismen, ledde till att hade svårt att få ut sitt budskap. Sanningsdroppen urholkar dock även den hårdaste förnekelsesten och på senare år har bristerna i "växthusteorin" blivit alltmer besvärande, även för en bredare publik. Det senaste decenniets sjunkande(sic!) världsmedelstemperaturer har exempelvis försökt bortförklaras med att de beror på att det blivit varmare. Och sådana intellektuella cirkusnummer går bara hem på universitet och i partikanslier, inte hos vanligt sunt förnuftigt tänkande människor.
.
Vi börjar nu också symptomatiskt kunna se hur debatten nått fram till steg ett ovan. I går kunde vi exempelvis läsa om hur klimatforskaren Fred Goldberg, när denne försökte delge statsministern avvikande rön i klimatfrågan, avvisas som en säkerhetsrisk - av statsministerns klimatansvarige! (Läs om det han inte fick säga här.) Så nu väntar vi bara på att utvecklingen når steg två; det vill säga att tidigare växthusanhängare börjar lämna det sjunkande skeppet. Vi svenskar lär nog dock få nöja oss med att studera detta på håll, utomlands. För något säger mig att det traditionellt sirapströga svenska etablissemanget kommer att välja att följa kapten Al Gore till botten...
.
Tillägg: Här är den första i en serie YouTube-klipp (om totalt sex stycken; de övriga dyker upp allteftersom) som presenterar en mycket mer trolig orsak till klimatvariationer än förändringar i koldioxidhalten. Speciellt intressant är del 4, där det konstateras att Jorden rör sig genom delar kosmos på ett sätt som skapar varma och kalla perioder. Och att koldioxidhalten i atmosfären under en av dessa kalla perioder, för 450 miljoner år sedan, var 10 gånger högre än idag..!
.

2 kommentarer:

  1. Jag såg en film på nätet om en forskare som sysslat med iskärnor och han hävdade att Al Gore "glömt" berätta att de två "sinuskurvorna" temperatur och koldioxidhalt som följts åt och ofta visats i tryck har en liten hake. Om man går ner i detalj så hävdade forskaren att temperaturvariationerna ligger cirka 800 år före koldioxidvarationen! Det blir ju en viss skillnad då.
    Men jag vet inte om det är sant.

    SvaraRadera
  2. Till Anonym: Det är helt sant. Det är många, inte bara gamle Al, som gärna glömmer nämna den detaljen..!

    SvaraRadera