2009-07-20

Seger över kommunismen


Det är i dag exakt 40 år sedan Niel Armstrong satte sin fot i måndammet (SvD, DN). Och i rumpen på kommunismen. "Rymdkapplöpningen" var nämligen en integrerad del av den på ytan fredliga men i grunden militära kraftmätningen mellan USA och Sovjetunionen. Kommunisterna hade ett drygt decennium tidigare vunnit ett par propagandaseger genom att bli först med Sputnik och sedan även lyckas skjuta upp den första människan i rymden. När amerikanerna bestämde sig för att plocka upp den kastade handsken tog det dock alltså inte lång tid för dess överlägsna ekonomiska, tekniska samhällssystem att klå ryssarna, vars egna planer på socialistiskt vis körde fast i ett dammoln av byråkrati och resursbrist. Månlandningen framstår härmed även som en stor politisk och inte bara vetenskaplig seger väl värd att firas!
Tillägg: Läs också Peter J Olssons "En dag för hjältar"!

2 kommentarer:

  1. KOLLA HÄR, obestridliga bevis för månbluffen:

    http://blogg.aftonbladet.se/snilleblixten/2009/09/manbluffen-1969-1972-obestridliga-bevis-for-nasa-s-mankonspiration-dokument-och-video-analyser


    Snacka om att NASA fejkade "månlandningarna"...

    SvaraRadera
  2. Till Snilelblixten: Det där var så dumt så det var kul. Samma gamla "bevis" som i den franska tv-dokumentären från 1970-talet (som gjordes för att visa hur enkelt man kan lura folk) och där man i slutet på programmet sa att allt var fejk.

    SvaraRadera