2009-11-22

En skandal, inte en konspiration

Efter att Aftonbladet släppte igenom den där artikeln om judiska "organstölder" för någon månad sedan har jag i princip bojkottat tidningen. Fast jag är inte så dogmatisk att jag inte kan lyfta på hatten när den gör något bra. Och i dag skriver AB (och DN) om "Climategate":
I ett av de läckta mejlen skriver institutets chef Phil Jones till sina kollegor om grafer som visar klimatstatistik över förra årtusendet.

Vissa studier tyder på att den globala uppvärmningen avstannade runt 1960, men de tillbakavisas av andra studier som visar att uppvärmningen ser ut att fortsätta.

Jones skriver i sitt mejl att han sammanställt nya data. Han har " just blivit klar med Mikes trick att lägga på de riktiga temperaturerna för varje serie över de senaste 20 åren, och från 1961 för Keiths, för att dölja nedgången".
Bravo! Jag hoppas att fler svenska media nu sväljer förtreten och ger denna händelse den uppmärksamhet den förtjänar. För om dessa e-mail visar sig vara autentiska - och än så länge har jag inte hört att någon hävdar motsatsen - så är det bevis för en skandal som både måste uppmärksammas och få konsekvenser. För det rör sig om den största världspolitiska frågan sedan kommunismens fall för 20 år sedan!

Låt mig dock här samtidigt klargöra en sak. Vi skeptiker anklagas numera - sedan vinden börjat blåsa AGW-hypotesens anhängare allt hårdare i ansiktet - ofta för konspirationstänkande (läs ett frustande dagsfärskt exempel här). Och det finns säkert vissa som ägnar sig åt sådant. Dock inte jag - och inte andra kritiker jag känner heller.

Ordet konspiration kommer nämligen av latinets conspirare och betyder "ett hemligt samarbete mellan en grupp individer med dunkelt, olagligt eller illasinnat syfte." Och även om det AGW:arna håller på må vara lite dunkelt, så är det vare sig olagligt eller har ett illasinnat syfte. För även om det garanterat finns både lycksökare och opportunister i AGW-samfundet, så är de allra flesta där genuint övertygade om att de jobbar för en god sak.

Däremot är vi många som länge hävdat att AGW-teorin vilar på illa underbyggda utsagor från en mindre grupp forskare som kraftigt övertolkar koldioxidens betydelse som växthusgas, inte dragit sig för att måla upp orealistiska helvetesscenarier och i bland även använt direkt otrevliga metoder för att tysta meningsmotståndare (vilket inte bör förvåna då det till stor del rör sig om akademiker). Och som de nu aktuella e-mailen visar så verkar det även finnas ett antal mindre ärliga forskare, som bland annat förtiger visa resultat och "plockar russinen ur kakan" för att bevisa att de har rätt.

Fel? Ja! Ohederligt? Definitivt. Men en konspiration? Nej!

Ett adekvatare begrepp är det som en författare för några år sedan myntade om de neokonservativa ideologierna inom Bushadministartionen: en transparat kabal. Med detta menades en samling individer med likartade åsikter som försökte påverka världen genom att stödja varandras utsagor. Och de försökte aldrig dölja sin agenda - tvärtom! De var dock så övertygade om rätt- och riktigheten i sin mission att de (i de flesta fall troligen helt omedvetet) tenderade övertolka bevis som ansågs styrka deras sak och slog till blindögat mot andra, mindre användbara fakta och slutsatser. Och sen gick det som det gick...

Läs mer om Climategate här!

5 kommentarer:

 1. ...och hur vet du att dessa "läckta mejl" är äkta? "Hackare har kommit över..." - alltså, ingen kan just nu verifiera informationen, antar jag?

  SvaraRadera
 2. Till astrosmurfen: Vad jag vet så har ingen av de "inblandade" förnekat att mailen skulle vara äkta. Och ett starkare indicium än så på att de också är äkta finns knappast. De vågar väl inte dementera eftersom mailen nu kan kollas mot orginalen i den hackade databasen.

  SvaraRadera
 3. Mängden mail talar för att de är äkta. Hur skulle någon orka skriva ihop en sådan bluff.

  Allt är sökbart på sajten: http://www.anelegantchaos.org/cru

  Det är bara att kolla själv.

  SvaraRadera
 4. Till Nils Dacke: Jag håller helt med du - allt talar för att det är äkta vara. Man skall dock alltid i sådana här sammanhang vara försiktig och - som Gunnar Sträng sa - se till att ha både hängslen och livrem! ;-)

  SvaraRadera
 5. Från officiellt håll har forskningsinstitutet sagt att man inte kan verifiera att alla mail är äkta.

  Att det är många mail bevisar ingenting. Glöm inte att det finns stora ekonomiska intressen i att teorin om den människoskapade globala uppvärmningen vederläggs - väldigt stora pengar. Och det är synnerligen vältajmat så här innan Köpenhamn-mötet. Så några förhastade slutsatser ska nog inte dras utifrån materialet... Vi får vänta och se.

  SvaraRadera